Foto: DELFI
Valsts prezidents Andris Bērziņš šogad apmeklēs Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkus Aglonā, taču, atšķirībā no savu priekšteču ievērotās tradīcijas, neteiks uzrunu Dievkalpojuma noslēguma daļā, teikts prezidenta paziņojumā.

Bērziņš paziņojumā medijiem norāda, ka savas prezidentūras pirmajā gadā pirmo reizi 15.augusta svētkos dosies uz Aglonu, "lai apliecinātu cieņu svētkiem, kas ir nozīmīgi ne tikai Latvijas ticīgajiem ļaudīm, bet jau sen kļuvuši par notikumu, ko apmeklē svētceļotāji no dažādām pasaules malām".

Bērziņš atzīst, ka līdzšinējā dzīvē reliģijai un kristīgās baznīcas dzīvei sekojis kā vērotājs, ne kā aktīvs dalībnieks. "Tomēr vienmēr esmu dziļi cienījis to sabiedrības daļu, kas kristīgajā ticībā rod spēku un atbalstu, kuru domas un lūgšanas vērstas mūsu valsts un mūsu cilvēku labā. No sirds pateicos jums visiem par to, un tieši tādēļ 15.augustā došos uz Latgali, lai būtu kopā ar ticīgo tautu svinīgajā Dievkalpojumā," uzsver Bērziņš.

Viņš skaidro, ka izlēmis aizsākt jaunu tradīciju Dievkalpojuma norisē, par ko jau panākta vienošanās ar katoļu baznīcas vadību, un neteikt prezidenta uzrunu.

"Mana izpratne par baznīcas kanoniem un kārtību, ko ikviens kristietis godā un pārzina, ir likusi man pieņemt lēmumu – neteikt Valsts prezidenta runu galvenā svētku Dievkalpojuma noslēguma daļā, kā tas ticis darīts līdz šim. Esmu pārliecināts, ka Dievkalpojums ir sakrāls process, kurā laicīgajai varai nav jāiejaucas. Tās ir manas domas un vienlaikus mans visaugstākās cieņas apliecinājums ticīgajai tautai," pauž prezidents.

Viņš cer, ka Aglonas svētku dalībnieki un visi kristieši, kam šie svētki ir nozīmīgi, sapratīs un atbalstīs viņa lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!