Foto: LETA
Jaunais Valsts prezidents Andris Bērziņš pieņēmis pirmo lēmumu nodot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai likumu - parlamentam būs atkārtoti jāizskata grozījumi Civilprocesa likumā, jo prezidents nepiekrita regulējumam, kas ļauj, piedzenot līdzekļus no uzturlīdzekļu parādnieku kontiem kredītiestādēs, atstāt viņu rīcība summu minimālās algas apmērā.

Bērziņš norāda, ka piektdien ir saņēmis Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības (LAPA) lūgumu, savukārt otrdien – Latvijas Kredītņēmēju apvienības (LKA) lūgumu, kā arī turpina saņemt daudzus citus iesniegumus ar lūgumiem šos Civilprocesa likuma grozījumus nodot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai, informēja prezidenta Preses dienests.

Saeima, grozot likumu, noteica, ka tiesu izpildītājs varēs pieprasīt kredītiestādei pārskaitīt viņa depozīta konta alimentu parādnieka līdzekļus piedzenamās summas apmērā, atstājot parādniekam līdzekļus minimālās mēneša darba algas apmērā. Savukārt, piedzenot līdzekļus no algas, parādniekam nedrīkst atstāt mazāk kā 50% no minimālās mēneša darba algas uz parādnieku, katru viņa apgādībā esošu personu.

"Nav loģiski, ka pēc grozījumu spēkā stāšanās tiktu paredzēta atšķirīga pieeja un ierobežojumi piedziņai no darba samaksas (tiek ievērots noteikums par 50 procentiem no minimālās mēneša darba algas) un noguldījumiem kredītiestādēs (noteikums par 50 procentiem no minimālās mēneša darba algas netiek ievērots)," teikts prezidenta parakstītajā vēstulē.

Bērziņš vēstulē uzsver, ka grozījumi faktiski vairāk aizsargā to personu intereses, kuras nemaksā uzturlīdzekļus, jo aizliedz pēc piedziņas atstāt parādniekam naudas līdzekļus zem minimālās mēneša darba algas.

Prezidents norāda, ka strīdīgie priekšlikumi visvairāk skar tieši nenodrošinātos kreditorus, nevis nodrošinātos. Tādēļ nebūtu pareizi arī pieņemt normatīvo regulējumu, kas ļauj parādniekam tikai lielā apgādājamo skaita dēļ vai apzināti sadalot naudu pa vairāku kredītiestāžu kontiem vispār izvairīties no piedziņas, it īpaši par termiņā nesamaksātajiem administratīvajiem sodiem. Tas nepamatoti varētu samazināt piedzenamo summu apmēru.

Lai panāktu saprātīgu līdzsvaru starp kreditora un parādnieka interesēm, ievērotu valsts pienākumu gādāt par grūtībās nonākušajām ģimenēm un nodrošinātu bērnu intereses, kā arī lai izveidotu saprotamu, saskaņotu un pārskatāmu likuma un tā pielikuma tekstu, prezidents lūdz parlamentu pārskatīt šo likumu.

Par to prezidents nosūtījis argumentētu vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V).

Kā vēstīts, 21.jūlijā Saeima pieņēma apjomīgus grozījumus Civilprocesa likumā, kas apstiprina jaunu kārtību maza apmēra civilprasību izskatīšanai tiesās un citas izmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!