Foto: LETA
Valsts prezidents Andris Bērziņš trešdien oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" izsludinājis Saeimā šā mēneša sākumā pieņemto Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu, kas paredz pienākumu fiziskām personām deklarēt savu mantisko stāvokli.

Likums stāsies spēkā no ceturtdienas, 15.decembra. Ministru kabinetam līdz 2012.gada 1.februārim jānosaka kārtība un termiņš, kādā personām, kuru skaidras naudas uzkrājumi kopumā pārsniedz 10 000 latus, bet amatpersonām ar uzkrājumiem virs 20 minimālajām mēnešalgām (4000 latu), šie resursi uz laiku jāiemaksā kontā kredītiestādē.

Jau vēstīts, ka likums attiecas uz tiem Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem un ārzemniekiem (kam izsniegta pastāvīgās uzturēšanās atļauja vai pastāvīgās uzturēšanās apliecība Latvijā), kuri ir rezidenti 2011.gada 31.decembrī un kuriem ir naudas uzkrājumi, iegādātās kapitāla daļas, parāda vērtspapīri, aizdevumi, parādsaistības un citi īpašumi, kuru katra kopējā vērtība pārsniedz 10 000 latu.

Tiem, kuri ir Latvijas rezidenti 2011.gada 31.decembrī, deklarācija Valsts ieņēmumu dienestā būs jāiesniedz no 2012.gada 1.marta līdz 1.jūnijam. Jādeklarē būs savs mantiskais stāvoklis uz 2011.gada 31.decembra pulksten 24.00.

Deklarācija nebūs jāsniedz tiem, kuru rocība nesniedz 10 000 latu un kuriem nav īpašumu ārzemēs, kā arī tiem, kuru īpašumi ir reģistrēti publiskajos reģistros - Zemesgrāmatā, CSDD Transportlīdzekļu reģistrā, traktortehnikas reģistrā, Civilās aviācijas reģistrā un Latvijas kuģu datu bāzē.

Informāciju par "nulles" deklarāciju iedzīvotāji var saņemt, zvanot uz VID Klientu apkalpošanas centru pa tālruņa numuru 1898. VID informāciju iedzīvotājiem sniedz bez maksas,.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!