Foto: F64
Valsts prezidents neatsauksies nacionālās apvienības VL-TB/LNNK aicinājumam un izsludinās Saeimas pieņemtos grozījumus likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, kas paredz turpmāk 4.maija svinamo dienu saukt par Latvijas Republikas (LR) Neatkarības atjaunošanas dienu, portālu "Delfi" informēja prezidenta kancelejā.

Valsts prezidents jau pagājušajā nedēļā, kad Saeima akceptēja šos grozījumus, apsveica to pieņemšanu. "Esmu priecīgs un gandarīts par Saeimas lēmumu 4.maiju turpmāk saukt par LR Neatkarības atjaunošanas dienu. Apsveicu mūs visus!" pirms nedēļas Rīgas pils profilā mikroblogu vietnē "Twitter" paudis prezidents.

Jau ziņots, ka septiņu VL-TB/LNNK frakcijas deputātu parakstītā vēstulē prezidentam pausts, ka, mainot 4.maija svētku nosaukumu no LR Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienas, kā arī svītrojot faktiskās neatkarības atjaunošanas pieminēšanu no 21.augusta atzīmējamās dienas nosaukuma, "likumdevējs ir kļūdījies, jo radījis pretrunas Latvijas jaunāko laiku vēstures faktu izpratnē".

"Minētās pretrunas veidojas starp patieso vēstures faktu izklāstu vēstures grāmatās, literatūrā (…) un kinohronikā, kas neapstrīdami apliecina LR faktiskās neatkarības atjaunošanu 1991.gada 21.augustā, un minēto likumu," teikts vēstulē. Pēc VL-TB/LNNK deputātu domām, tas varot radīt sabiedrībā "pārpratumus, neizpratni un domstarpības" par neatkarības atjaunošanas patieso vēsturi.

VL-TB/LNNK piekrīt, ka svētku un atzīmējamo dienu nosaukumi ir jāvienkāršo, tomēr uzskata, ka šobrīd Saeima šī uzdevuma izpildē esot kļūdījusies. Tāpēc frakcija aicina 4.maiju saukt par Neatkarības deklarācijas dienu, bet 21.augustu – par Neatkarības atjaunošanas dienu. VL-TB/LNNK vēstulē lūdz Zatleru prasīt, lai Saeima 7.aprīlī pieņemtos likuma grozījumus caurlūko otrreiz.

Grozījumus janvārī Saeimai iesniedza parlamenta Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija. Tie paredzēja gan pārsaukt 4.maiju, kas līdz šim bija Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena, gan mainīt nosaukumu arī 21.augustam. Līdz šim augustā tika pieminēta Konstitucionālā likuma "Par Latvijas Republikas valstisko statusu" pieņemšanas un Latvijas Republikas faktiskās neatkarības atjaunošanas diena.

Atbildīgās komisijas vadītāja Ingrīda Circene (V) tolaik skaidroja, ka jau pirms gada Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 20 gadu Goda komiteja iniciēja un Valsts prezidents atbalstīja ierosinājumu pārdēvēt 4.maiju par Neatkarības atjaunošanas dienu, loģiskā secībā arī precizējot 21.augusta nosaukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!