Foto: AFI



Valsts prezidents Andris Bērziņš, noslēdzot otro sarunu kārtu ar Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām par jaunas valdības veidošanu, tā arī nav guvis pārliecību par partiju līdz šim nosaukto premjera amata kandidātu atbilstību nākamā valdības vadītāja statusam.

Tādēļ neviena no nosauktajām personām netiks aicināta sastādīt Ministru kabinetu, trešdien paziņoja Valsts prezidenta kanceleja.

Tiekoties ar Saeimā pārstāvēto partiju vadītājiem, Bērziņš uzsvēris, ka viņa galvenais uzstādītais mērķis ir izveidot tādu valdību, kas personāliju un rīcībspējas ziņā būtu kvalitatīvāka par līdzšinējo.

"Delfi" jau ziņoja, ka "
Vienotība
" sākotnēji premjera amatam izvirzīja trīs kandidātus - aizsardzības ministru Arti Pabriku, eiroparlamenta deputātu Krišjāni Kariņu un demisionējušā premjera Valda Dombrovska padomnieku Intu Dālderi, taču vēlāk nolēma izvirzīt tikai vienu premjera amata kandidātu - Pabriku.

Par "Vienotības" izvirzītā premjera amata kandidāta, aizsardzības ministra  Pabrika galveno trūkumu Bērziņš min to, ka pati "Vienotība" starp sākotnēji izteiktajiem kritērijiem jaunajam premjeram minējusi nepieciešamību pēc labām zināšanām fiskālās politikas un makroekonomikas jomās.

Pabriks šim kritērijam neatbilstot, turklāt viņa līdzšinējā darbība aizsardzības ministra postenī Valsts prezidentam ir devusi pārliecību par to, ka Pabriks nespēs pildīt Ministru prezidenta amata pienākumus.

"Esmu pārliecināts, ka to personu loks, kuras varētu tikt virzītas premjera kandidātam ir ievērojami plašāks nekā šobrīd publiski izskanējis. Ir pietiekami daudz cilvēku, kas varētu uzņemties valdības vadīšanu. Es gaidu no Saeimā pārstāvētajām partijām reālus kandidātus," uzsver prezidents.

"Delfi" jau vēstīja, ka otrdien prezidents tikās ar "Saskaņas centra" pārstāvjiem, kas sarunās esot piedāvājuši valdības veidošanu uzticēt bezpartejiskam kandidātam, kā arī "Vienotības" politiķiem, kas premjera amatam piedāvā nominēt aizsardzības ministru Arti Pabriku.  

Pēdējie otrdien ar prezidentu konsultējās Nacionālās Apvienības politiķi, kam sarunas laikā esot radies iespaids, ka prezidents neizskata Pabrika kandidatūru premjera amatam.

Trešdien Bērziņam bija tikšanās ar Reformu partijas un Zaļo un zemnieku savienības politiķiem, kā arī ar demisionējušo premjeru Dombrovski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!