Rīgas domes Kultūras pārvalde šodien tikšanās laikā ar SIA "Pro 1" pārstāvjiem piedāvājusi par Dziesmu un deju svētku "Rīga 800" deju koncertu un mēģinājumu apskaņošanu un apgaismošanu no līgumā paredzētās summas samaksāt 85%, nevis 50%, kā ziņots iepriekš.
Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, sarunu gaitā pēc Kultūras pārvaldes ierosinājuma pārrunāta iespēja vienošanās protokolā noteikt, ka līgumā noteiktie darbi pilnā apmērā un atbilstošā kvalitātē netika veikti abpusējas vainas dēļ.

Pārvaldes priekšnieks Rolands Juraševskis aģentūrai LETA šo informāciju ne noliedza, ne apstiprināja, paskaidrojot, ka komentārus sniegs tikai pēc jautājuma pilnīgas atrisināšanas.

Vakar Juraševskis aģentūrai LETA apgalvoja, ka "Pro 1" Deju svētku lieluzveduma "Viena saule, viena zeme" apgaismošanas laikā pieļauto tehnisko kļūdu dēļ saņems tikai pusi no līgumā paredzētās kopējas summas jeb Ls 12 228.

Savukārt Rīgas domes Informācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Guntars Kukuls atzina, ka "Pro 1" ir grūti vainot notikušajos starpgadījumos, jo gaismas aparatūras uzstādīšanai atvēlētais laiks bija īsāks, nekā iepriekš paredzēts.

Saskaņā ar līgumu gaismas aparatūru "Skonto" stadionā bija paredzēts sākt uzstādīt nākamajā dienā pēc Eltona Džona koncerta - 22.jūlijā. Tomēr stadiona darbinieki "Pro 1" pārstāvjus stadionā ielaida tikai 25.jūlijā - divas dienas pirms paredzētā ģenerālmēģinājuma, tādēļ nebija iespējams pilnvērtīgi uzstādīt aparatūru.

Saskaņā ar aģentūras LETA rīcība esošo informāciju aparatūras uzstādīšanai bija nepieciešams arī futbola laukums, tomēr līdz pat 25.jūlija naktij zālājs nebija noklāts ar īpašo pārsegumu, līdz ar to tika kavēta darbu uzsākšana. Ja pārsegums tiktu uzklāts jau 22.jūlijā, tad zālājs karstajā laikā būtu izdedzis.

Tiesības apskaņot un apgaismot deju lieluzvedumus "Pro 1" ieguva atkārtotā izsolē. Pirmās izsoles piedāvājumi pēc firmas sūdzības Rīgas domes priekšsēdētājam Gundaram Bojāram tika noraidīti.

Ar 29.martu datētajā vēstulē firma Rīgas mēram norāda, ka no izsoles nolikuma nav redzams, kāpēc pasūtītājs - Rīgas domes Kultūras pārvalde - vēlas izmantot jau iepriekš noteiktas konkrētu ražotāju skaņu un gaismu sistēmas un tehnoloģijas.

Kā piemērs vēstulē minēta pieprasītā sistēma "Line Array", kas uz izsoles norises brīdi Latvijā nevienai apskaņošanas firmai nav piederējusi. Firma arī norāda, ka tās rīcībā ir informācija par kādu apskaņošanas kompāniju, kura regulāri veic Rīgas domes rīkoto pasākumu apskaņošanu un tieši šo sistēmu pasūtījusi divus mēnešus pirms izsoles izsludināšanas.

Tāpat Kultūras pārvalde izsoles nolikumā iekļāvusi starmešus un gaismu aparatūras vadības pulti ar uzdevumam neatbilstošiem tehniskajiem parametriem, kas atbilst tikai vienas konkrētas Latvijas kompānijas rīcībā esošajai pultij.

Sūdzībā Bojāram "Pro 1" norāda, ka Kultūras pārvalde nav atbildējusi uz firmas iesniegumiem, kuros pārvalde aicināta sniegt paplašinātu informāciju par tehniskajiem konsultantiem un tehnisko noteikumu izstrādātājiem, kas ieteikuši izsoles noteikumos paredzētās apgaismošanas un apskaņošanas tehnoloģijas, kā arī skaņu un gaismu sistēmas.

Atbildot uz sūdzību, Bojārs 30.aprīļa vēstulē informēja "Pro 1", ka, izskatot firmas sūdzības un izvērtējot citus no jauna radušos faktus, izsolei iesniegtie piedāvājumi noraidīti.

Iepriekš "Pro 1" pasākumu apskaņošanas un apgaismošanas pakalpojumus nodrošinājusi ne tikai Latvijā, bet arī Igaunijā, Lietuvā un Somijā. Firma nodrošinājusi apgaismošanu arī Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas uzrunas laikā Doma laukumā, par ko saņēma pateicības vēstuli no Prezidentes kancelejas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!