Augstākās tiesas Senāts šodien izbeidza tiesvedību Ventspils mēra Aivara Lemberga prasībā pret Ģenerālprokuratūru par godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu tiesiskās palīdzības lūgumā, līdz ar to prokuratūrai nebūs jāatsauc tiesiskās palīdzības lūgumā Šveicei paustās ziņas par politiķi.
Senāts noraidīja Lemberga kasācijas sūdzību par viņa interesēm nelabvēlīgo Rīgas apgabaltiesas šā gada 9.februāra spriedumu.

Senāta spriedums nav pārsūdzams.

Ģenerālprokuratūra kasācijas kārtībā pārsūdzēja Rīgas apgabaltiesas šā gada 9.februāra spriedumu, ar kuru noraidīta Lemberga prasība pret Ģenerālprokuratūru "atsaukt un apmainīt laikrakstā "Diena" publicēto dokumentu ar nosaukumu "Tiesiskās palīdzības lūgums Šveicei"".

Rīgas apgabaltiesas preses sekretāre Evita Naglinska sacīja, ka prokuratūra iesniegusi kasācijas sūdzību par apgabaltiesas spriedumu , kā arī norādījusi, ka tiesa nepareizi tulkojusi procesuālās normas. Prokuratūra uzskata, ka Lemberga prasības lietā tiesvedību vajadzēja izbeigt, jo tā nebija piekritīga izskatīšanai tiesā.

Lembergs Senātā iesniedza pretsūdzību.

Ventspils mērs tiesā pret Ģenerālprokuratūru par, viņaprāt, godu un cieņu aizskarošām ziņām tiesiskās palīdzības lūgumā Šveicei vērsās 2004.gada nogalē. Lembergs prasībā lūdza tiesu noteikt pienākumu Ģenerālprokuratūrai atsaukt tiesiskās palīdzības lūgumā Šveicei izplatītās ziņas.

Lemberga prasību pret Ģenerālprokuratūru 2005.gada 1.jūnijā apmierināja Rīgas Centra rajona tiesa, kas atzina par godu un cieņu aizskarošām laikraksta "Diena" 2004.gada 13.janvāra publicētās ziņas, kuras veidotas uz Ģenerālprokuratūras 2003.gada 10.novembra dokumenta pamata. Apelācijas sūdzību par spriedumu iesniedza prokuratūra, un Rīgas apgabaltiesa to apmierināja.

Ģenerālprokuratūras tiesiskās palīdzības lūgums Šveicei nosūtīts par Lemberga iespējamo saistību ar Ventspils tranzīta uzņēmumu īpašniekiem. Lūgumā Šveicei apgalvots, ka Lembergs saņēmis kukuļus, par kuriem, izmantojot savu valsts amatpersonas dienesta stāvokli, pieņēmis AS "Kālija parks" akcionārei kompānijai "Multinord AG" labvēlīgus lēmumus.

Ģenerālprokuratūra 20.jūlijā Lembergam uzrādīja apsūdzību par kukuļņemšanu, noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanu un amatpersonas ar likumu noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Pret Lembergu sākta kriminālvajāšana par kukuļņemšanu vairākkārt sevišķi lielā apjomā, kas izdarīta no 1993. līdz 1995.gadam. Lembergs kā kukuli esot pieņēmis Šveicē reģistrētās kompānijas "Multinord AG" akcijas un uz to pamata viņam izmaksātos naudas līdzekļus - 453 000 latu. Ventspils mērs apsūdzēts arī par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu. Kopš 1994.gada Lembergs esot bijis "Kālija parka" slēpts akcionārs.

Lembergs uzskata, ka prokuratūras izvirzītās apsūdzības ir nepamatotas, turklāt izmeklētāju rīcībā viņš saskata politiskus motīvus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!