Foto: Edijs Pālens
"Esam gatavi notīrīt savas durvis no saviem apspiedējiem! Ņemam paši šo zemi, kuru mūsu tēvi ir pirkuši ar asins sviedriem, un ceļam tur labāku un taisnīgāku valsti nekā tā, kura tagad iet bojā," šāds neliels plakāts, kurā citēts rakstnieks Kārlis Skalbe, otrdien izstādīts tieši pretī valdības ēkas centrālajām durvīm - vietā, kur lēnām arvien lielāka kļūst protestētāju telšu komūna.

Foto galerija

Pirmdien uz Brīvības bulvāra bija septiņas teltis, bet otrdien pēcpusdienā jau deviņas, novēroja "Delfi".

Uz protestētāju teltīm vai arī blakus tām ir vēl citi plakāti, kuros pieprasīta mažoritārā vēlēšanu sistēma un "reāli un tūlītēji pasākumi bezdarba apkarošanai". Ir arī saukļi: "Vēlos dzīvot Latvijā" "Esmu pret sociālo genocīdu", "Vse - za graņicej" ("Visi - ārvalstīs!" - krievu val.). Turpat ir kāds vīrs, kurš uz kakla uzkāris sev plakātu "Išu rabotu" ("Meklēju darbu" - krievu val.) un rokās tur krāsojamo rullīti. Viņš kādam sarunu biedram pelēcīgajā otrdienas pēcpusdienā skaidro, ka krīze Eiropā nav tik smaga, kāda tā ir Latvijā.

Laiku pa laikam gar protestētājiem noiet kāds ziņkārīgais vai kāds atbalstītājs, kurš apskata teltis un, iespējams, pārmij kādu vārdu ar protestētājiem. Paši protestētāji portālam "Delfi" atzīst, ka daži no pienākušajiem jau esot paguvuši skeptiski izteikties par akciju, sakot, ka tik un tā jau neko nepanāks, kam paši dalībnieki nepiekrīt, jo, lai kaut ko panāktu, ir jādara. Taču ir arī atbalstītāji. Blakus teltīm stāv prāvs maiss ar āboliem un divi koka soliņi. Savukārt no telšu apakšas var saredzēt segu un citu audumu malas. Brīdī, kad "Delfi" ierodas pie teltīm - otrdien ap pulksten 12:30 -, tur grozās daži no akcijas dalībniekiem - stāv kājās, runājās. Tikko ir sācies slapjš sniegs.

Viens no protestētājiem Jānis Saulītis portālam "Delfi" skaidro, ka pie valdības ēkas uzturas tikai pa dienu. Saulītis pie Ministru kabineta uzturas, jo viņu neapmierina valdības politika. Viņš atgādina, ka pie varas esošajām partijām ir tikai 20% Latvijas iedzīvotāju atbalsts un nav demokrātiski, ka politiķi ar tik mazu atbalstu lemj par valsti. Saulītis uzsver, ka pie valdības ēkas paliks tik ilgi, kamēr valdība "sāks risināt bezdarba problēmu", kā arī novērsīs daudzas citas negācijas Latvijas politikā - "lai mūsu prezidents nebūtu izvēlēts zoodārzā", bet gan Saeimā, kā to paredz Satversme, un lai tiktu tiesāti vainīgie par "valsts izlaupīšanu". Viņš piebilst, ka ātrāk neredz jēgu pārtraukt akciju.

Uz jautājumu, vai kāds no valdības ir iznācis ārā, sarunā ar Saulīti un vēl vienu protestētāju Laimoni iesaistās kāda kundze. Viņa iestarpina: "Lai labāk nenāk, sabojās omu cilvēkiem." Protestētāji pasmaida, un Saulītis paskaidro, ka par viņu veselības stāvokli interesējas gan bijušais veselības ministrs un tagadējais premjera Valda Dombrovska (JL) padomnieks veselības jautājumos Pēteris Apinis, gan pašreizējā veselības ministre Baiba Rozentāle (TP). Tomēr "no tās mājas", Saulītis norāda uz valdības ēku, nav bijis neviens.

Pats Apinis pirmdien portālam "Delfi" paziņoja, ka nekomentēs premjera uzdevumu aprūpēt protestētājus un nerunās par viņu veselības stāvokli.

Nedz Saulītis, nedz Laimonis neņemas spriest, vai protestētāju rindas turpinās augt. Kundze gan piebilst, ka ideja jau ir tāda, lai teltis būtu izvietotas līdz pat Brīvības piemineklim.

Laimonis stāsta, ka jau astoņus mēnešus dzīvo uz ielas. Protesta akcijas laikā viņam gan ir telts. Akcijas sākumā viņš nav nedz dzēris, nedz ēdis, taču pēc tam sapratis, ka tā tikai novājina pats savu organismu, un atteicies no šāda protesta veida. Gan Laimonis, gan Saulītis protestē jau nedēļu - kopš pagājušās otrdienas.

"Delfi" novēroja, ka vēl pirms valdības sēdes sākuma otrdien ap plkst. 9:30 Rozentāle runājās ar protestētājiem. Jau vēlāk, pēc sēdes beigām, viņa, kad Dombrovskis ārvalstu vizītes dēļ, bija atstājis sēdi, sacīja, ka valstij ir jādomā par nodarbinātības veicināšanu. Pēc viņas teiktā, situācija valstī nav normāla. Premjera vietas izpildītājs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) un labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) gan Rozentālei atgādināja, ka tieši nodarbinātības veicināšana ir viens no valdības primārajiem uzdevumiem un šajā jomā tiekot daudz darīts.

Šī nav pirmā akcija, kad pie valdības ēkas notiek iepriekš nepieteiktas atsevišķu cilvēku rīkotas akcijas. Rudenī pie valdības ēkas bija arī kāds jauns vīrietis, kurš blakus savam velosipēdam bija nolicis plakātu, kurā aicināja uztaurēt zagļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!