Ieslodzījuma vietu pārvaldei (IeVP) ir pamats uzskatīt, ka notikusi plānota provokācija ar mērķi panākt Daugavpils cietuma pašreizējās vadības maiņu, informēja IeVP Sociālās rehabilitācijas daļas galvenais inspektors Kārlis Seržants. Par to liecinot pēdējo dienu notikumi Daugavpils cietumā, kas izraisījuši vairākas nekārtības.
Seržants pastāstīja, ka svētdien, 30.oktobrī, obligātās vakara pārbaudes laikā vienā no Daugavpils cietuma kamerām, kurā tiek turēti nepilngadīgie, izcēlies savstarpējs konflikts starp ieslodzītajiem. Kad cietuma darbinieki izteica likumīgu prasību - iznākt visiem no kameras un nostāties pārbaudei, divās blakuskamerās nepilngadīgie, kopumā seši cilvēki, to atteicās darīt un sāka demolēt kameras.

Tika izsisti stikli, sadauzīti apgaismojuma plafoni un salauztas ūdensapgādes caurules, kā rezultātā sākās ūdens noplūde. Tika pieņemts lēmums izvest viņus no kamerām, lietojot spēku.

Seržants atzīmē, ka Ieslodzījuma vietu pārvaldes likums nosaka: “Ierēdnim aizliegts lietot speciālos cīņas paņēmienus un speciālos līdzekļus (izņemot roku dzelžus) pret sievietēm, nepilngadīgajiem un invalīdiem ar acīmredzamām invaliditātes pazīmēm, izņemot gadījumus, kad viņi piedalās grupveida uzbrukumā, apdraud ierēdņa dzīvību vai veselību un izrāda bruņotu pretošanos.”

Šajā gadījumā notiekošo varēja traktēt kā grupveida uzbrukumu un cietuma darbiniekiem bija tiesības lietot speclīdzekļus. Tomēr pret nepilngadīgajiem tas netika darīts, uzskata IeVP.

Vienlaikus ar nepilngadīgo sacelto troksni līdzīgas darbības uzsāka arī divas pieaugušo kameras, kurās kopskaitā atradās septiņi ieslodzītie. Viņi sāka dedzināt avīzes, metot tās ārā pa logiem, tādējādi apdraudot cietuma drošību. Lai to pārtrauktu, pret viņiem tika lietoti speclīdzekļi, pēc kā visi septiņi ievietoti soda izolatorā. Tiks lemts par disciplinārsoda piemērošanu.

Pirmdien, 31.oktobrī, aptuveni desmit ieslodzītie atteikušies no cietuma pārtikas, taču jau nākamajā dienā - 1.novembrī situācija bija normalizējusies un nepilngadīgie jau apmeklēja mācības.

IeVP saprot, ka turēt nepilngadīgos, kuri vēl nav notiesāti, vienā cietumā ar notiesātajiem pieaugušajiem, kaut arī šīs grupas bija izolētas, nav optimālais variants. Tomēr tas līdz šim tika darīts humānu apsvērumu dēļ. Visi patlaban Daugavpils cietumā esošie 18 nepilngadīgie ir no Latgales reģiona, un tas vecākiem atvieglo viņu apmeklēšanu. Tomēr pēc šī incidenta IeVP var izvērtēt iespēju pārvietot nepilngadīgos uz citu ieslodzījuma vietu.

Izvērtējot visus augstākminētos notikumus, IeVP esot pamats uzskatīt, ka notikušais var būt arī plānota provokācija, kuras mērķis ir panākt Daugavpils cietuma pašreizējās vadības nomaiņu.

Seržants atgādināja, ka 2003.gada sākumā par daudziem pārkāpumiem no amata tika atbrīvots iepriekšējais cietuma priekšnieks un pret viņu tika ierosināta arī krimināllieta. Jau pēc pirmajiem jaunā priekšnieka Valērija Tverdova darba mēnešiem, kuru laikā šajā cietumā tika ieviesta likumā paredzētā kārtība, pret viņu tika vērstas vairākas akcijas. Tika izsisti viņa dzīvokļa logi un sadedzināta automašīna, par ko tika ierosināta krimināllieta un vainīgais noskaidrots.

Tāpat IeVP ir zināmi arī šī nozieguma reālie pasūtītāji. Divu gadu laikā Daugavpils cietumā līdz minimumam samazināta ieslodzīto pieeja narkotikām un mobilajiem telefoniem, un šāda situācija neapmierina noziedzīgās autoritātes, skaidro Seržants.

Sakarā ar minētajiem notikumiem Daugavpils cietumā vēl tiek veikta dienesta pārbaude, par kuras rezultātiem tiks informētas attiecīgās institūcijas.

Daugavpils cietumā patlaban atrodas 392 ieslodzītie, no kuriem slēgtajā nodaļā - 121, daļēji slēgtajā - desmit un atklātajā nodaļā pieci. Izmeklēšanas nodaļā atrodas 257 ieslodzītie, no kuriem 18 ir nepilngadīgie. Daugavpils cietumā sodu izcieš arī 11 uz mūžu notiesātie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!