Foto: stock.xchng
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) sodījis ar 1500 latu naudas sodu SIA "Latvijas rūpnieku tehniskās drošības ekspertu apvienība" - TUV Rheinland grupa" (LRTDEA) par paviršību sašķidrinātās gāzes rezervuāru periodiskajās pārbaudēs.

PTAC norāda, ka uzņēmums sodīts, jo "pavirši un formāli" veicis savus pienākumus, "realizējot bīstamo iekārtu periodiskās tehniskās pārbaudes sašķidrinātās gāzes rezervuāriem vienā sabiedriskā, kā arī vienā rūpnieciskā objektā".

Konstatēts, ka pozitīvi pārbaužu rezultāti (protokoli un pārbaudes zīmes) tika izsniegti iekārtām, kuru atbilstība nav pienācīgi izvērtēta. Kā norāda PTAC, "konstatētie gadījumi ir īpaši satraucoši, jo sašķidrinātās gāzes rezervuāri atradās ražotnes un sabiedriskās organizācijas ēkas tiešā tuvumā, kas nozīmē sevišķi augstu risku, jo rada tiešus draudus cilvēku dzīvībai, veselībai, īpašumam un videi".

PTAC konstatēja, ka, salīdzinot iekārtu identifikācijas datus, tie nesakrīt ar ierakstiem tehniskās pārbaudes protokolos, kas, iespējams, liecina, ka tie sagatavoti jau iepriekš. Signāls par nopietniem LRTDA pārkāpumiem ir arī tas, ka sašķidrinātās naftas gāzes uzglabāšanas rezervuāru tehnisko pārbaužu procesā bez ievērības atstāti fakti par tehniskās dokumentācijas, tajā skaitā lietošanas instrukciju neesamību, kā arī fakti par bojātiem un metroloģiski nepārbaudītiem manometriem, kurus lieto spiediena mērīšanai rezervuāros. Arī šādos gadījumos iekārtām tika izsniegti pozitīvi pārbaužu rezultāti – protokoli, kuros nebija norādītas valdītājam novēršamās neatbilstības.

Tā kā sašķidrināto gāzi daudzviet lieto sabiedrisko un dzīvojamo telpu, kā arī rūpniecisku objektu apkurei, gāzes uzglabāšanas rezervuāri (spiedieniekārtas) atrodas skolu, sabiedrisko organizāciju, dzīvojamo kompleksu un rūpniecisko kompleksu tiešā tuvumā, līdz ar to jebkura tehniska nepilnība var radīt sprādzienbīstamu situāciju un kļūt par cēloni plašam ugunsgrēkam, norāda PTAC.

Šāda situācija vērtējama kā klaja likumdošanas prasību un profesionālās ētikas neievērošana, kas rada potenciālu iespēju avārijas situācijām ar neprognozējamām sekām, uzsver centrs. Tāpēc SIA "LRTDA" piemērots 1500 latu sods, kā arī sagatavots ziņojums Latvijas Nacionālajam akreditācijas birojam, kas var draudēt inspicētājam ar akreditācijas apturēšanu vai atcelšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!