Baltijas valstu Patērētāju tiesību aizsardzības centri (PTAC) konstatējuši, ka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas veikalos nereti precēm tiek norādīta nepatiesa cena, tādēļ PTAC tuvākajā laikā pievērsīs īpašu uzmanību cenu norādīšanas patiesumam lielākajās lielveikalu ķēdēs.
PTAC portālu "Delfi" informēja, ka situācija, kad tirdzniecības zālē norādītā preces cena izrādās atšķirīga, maksājot pie kases, Latvijas lielveikalos nav retums. Kā noskaidrojās nesen notikušajā Baltijas valstu patērētāju tiesību aizsardzības institūciju sanāksmē, cenu norādīšanas problēma ir samilzusi visās trīs Baltijas valstīs.

Arī PTAC sūdzību statistikas dati liecina, daudzi patērētāji nonākuši nepatīkamā situācijā, kad iecerētā preces cena pie kases izrādījusies augstāka nekā uz cenas izkārtnes tirdzniecības zālē, kas ir patērētāju tiesību pārkāpums.

Šī gada piecos mēnešos par šādiem gadījumiem PTAC saņemtas aptuveni 50 rakstiskas un mutiskas sūdzības. Gadījumos, kad PTAC inspektori ir atklājuši šādus pārkāpumus, lielveikalu vadība labākajā gadījumā atvainojas, aizbildinoties, ka tā ir veikala darbinieku nolaidība vai kļūda, tomēr iespējams, ka dažos lielveikalos tā ir apzināta, patērētājus maldinoša cenu politika. Par šādu patērētāju maldināšanu saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem draud naudas sods līdz 500 latiem. Patlaban visvairāk cenu norādīšanas pārkāpumi ir konstatēti "Rimi" un "Maxima" lielveikalu ķēdēs, ņemot vērā to, ka šīs veikalu ķēdes ir pārstāvētas visās Baltijas valstīs, šo nepilnību novēršanai ir jāveic pasākumi Baltijas mērogā, norāda PTAC.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas patērētāju tiesību aizsardzības institūcijas rekomendē lielveikalu vadībai pievērst pastiprinātu uzmanību un īpaši sekot preču cenu norādīšanai un to atbilstībai, jo Baltijas valstu patērētāju tiesību aizsardzības institūcijas, tai skaitā PTAC uzsāks pastiprinātu cenu norādīšanas kontroli, kur likumdošanas aktu pārkāpumu gadījumā sekos attiecīgas sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!