Foto: stock.xchng
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) uzņēmumam SIA "SIDC Group" piemērojis 400 latu sodu par negodīgu komercpraksi, bez atbilstošas licences piedāvājot darbu auklītēm ASV, liecina PTAC interneta mājaslapā publicētais lēmums.

PTAC uzņēmuma darba piedāvājumus atrada interneta vietnēs "www.sidc.lv", "www.cv.lv" un "www.1188.lv'". Centrs konstatēja, ka darbs gan tiek piedāvāts, bet Nodarbinātības valsts aģentūra uzņēmumam nav izsniegusi licenci darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanai ASV.

Pēc PTAC pieprasījuma sniegt informāciju par to "SIDC Group" atbildēja, ka uzņēmumam ir Satiksmes ministrijas izsniegta speciāla atļauja personu iekārtošanai darbā uz kuģiem, tāpēc tam ir tiesības sniegt darbiekārtošanas pakalpojumus darba meklētājiem darbam uz kuģiem ne vien kādā konkrētā valstī, bet visā pasaulē. Uzņēmums arī pauda neizpratni, kāpēc PTAC uzskata par administratīvu pārkāpumu piedāvājumu iekārtot darbā ASV.

Lietas izskatīšanas gaitā "SIDC Group" norādīja, ka internetā izvietotie darba piedāvājumi "Au Pair" jeb aukļu darbam ASV ir bijuši izteikti darbam uz kuģiem, nevis darbam ASV.

Savukārt PTAC atzina, ka no uzņēmuma informācijas par aukļu darba pienākumiem un uzdevumiem, tostarp par to, ka jāveic mājsaimniecības darbi un jābūt autovadītāja apliecībai, kā arī norādēm uz iespēju ceļot, apskatīt valsti un iepazīst tās kultūru, skaidri un nepārprotami secināms, ka tiek piedāvāts auklītes darbs ASV.

PTAC vērtējumā - starptautiski lietotais jēdziens "Au Pair" praksē tiek izmantots, apzīmējot noteikta vecuma jaunu cilvēku bērnu pieskatīšanas darbu, dodoties uz citu valsti un kļūstot par līdzvērtīgu ģimenes locekli, vienlaicīgi apgūstot jaunas zināšanas, studējot, mācoties valsts valodu. Šo kustību raksturojošās pazīmes bija iekļautas arī uzņēmuma interneta vietnē izteiktajos piedāvājumos, tādējādi mērķauditorijai skaidri darot zināmu, ka ne vien piedāvājuma nosaukums ir "Au Pair", bet arī tā saturs ir atbilstošs piedāvājumam.

Pat gadījumā, ja uzņēmums būtu tiesīgs likumīgi sniegt darbiekārtošanas pakalpojumus darbam ASV, ar tā izteiktajiem darba piedāvājumiem tiktu maldināti gan tie patērētāji, kuri meklēja "Au Pair" darbu, gan tie, kuri gribētu atrast bērnu pieskatīšanas darbu uz kuģiem, secināja PTAC.

Tāpat PTAC atzina, ka konkrētajā gadījumā uzņēmuma komercdarbība vērsta uz šobrīd sociāli un ekonomiski nozīmīga un jūtīga pakalpojuma sniegšanu. PTAC skatījumā, normatīvo aktu neievērošana, sniedzot piedāvājumu, varēja radīt aizskārumu mazāk aizsargātās sabiedrības daļas, proti, aktīvu darba meklētāju, bezdarbnieku un ekonomiski vājāk nodrošinātu personu tiesiskajām interesēm. Šāda aizskāruma riska pamatā ir iespējamie pakalpojumu kvalitātes un pakalpojumu sniedzēju atbildības trūkumi, sniedzot valstiski nekontrolētus darbiekārtošanas pakalpojumus.

PTAC uzņēmuma rīcību atzina par maldinošu komercpraksi un piemēroja tam 400 latu sodu. Šo lēmumu uzņēmums var mēneša laikā apstrīdēt Administratīvajā rajona tiesā.

Pēc "Firmas.lv" pieejamās informācijas, "SIDC Group" reģistrēts 2000.gadā un kā darbības sfēras tas norādījis izglītību un apmācību ārzemēs. 66,67% uzņēmuma kapitāla pieder Olgai Konopļovai, bet 33,33% īpašnieks ir Igors Hatuļevs.

2010.gadā uzņēmums apgrozījums esot bijis 30 000 līdz 40 000 latu robežās, bet peļņa vai zaudējumi nav norādīti. 2009.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 46 672 lati un gadu tas noslēdza ar 5 577 latu zaudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!