Foto: DELFI
Piektdien Rīgā, Brantkalna ielā netālu esošās Rīgas Purvciema vidusskolas skolēni sarīkoja piketu pret "legālo narkotiku" tirdzniecību, kas notiek šajā ielā. Pusaudži pie "točkas" skandējuši "Narkotikām – nē!" un "Točka jāslēdz – negribam zaudēt draugus!", bet pati tirdzniecības vieta bija slēgta.

Skolas direktors Jurijs Kļukins portālam "Delfi" pastāstīja, ka piketu sarīkoja skolā izveidotā Bērnu tiesību aizsardzības komisija. Pikets notika mācību starpbrīža laikā. "Točka" bija slēgta, bet pie durvīm bija piesprausts paziņojums "Paldies, Facebook", iespējams, norādot uz sociālajā tīklā pieejamo informāciju par plānoto akciju, uz kuras laiku tirdzniecības vietu varēja slēgt.

Skolas Bērnu tiesību aizsardzības komisijas aktīvists Gļebs Kisiļevs skolu absolvējis šovasar, bet turpina piedalīties skolas dzīvē, jo te mācas viņa māsas, draugi un kaimiņi. Viņš stāstīja, ka skolas aktīvisti jau vairākkārt vērsuši dažādu iestāžu uzmanību uz "legālo narkotiku točku", taču policija var tikai sarīkot pārbaudi, slēgt tirdzniecības vietu uz dienu, un pēc tam viss sākas no jauna.

"Ļoti lūdzam valdību pievērst uzmanību šai problēmai, jo to var atrisināt tikai likumdošanas līmenī. Neļaujiet jaunatnei aiziet bojā!" aicināja Kisiļevs. Viņš arī norādīja – pagaidām informācijas par "augu maisījumu" upuriem no Purvciema vidusskolas vēl nav, taču tas nebūt nenozīmē, ka problēma nepastāv. Pavasarī ar šiem maisījumiem saindējušies un slimnīcā nonākuši vairāki citas blakus esošās skolas skolēni no astotās klases.

Portāla "Delfi" aptaujātie vietējie iedzīvotāji pauda atbalstu skolēnu piketam un pastāstīja, ka kopš "točkas" atvēršanas nejūtas droši savā rajonā.

"Man ir 3 un 5 gadus veci bērni. Iepriekš mēs varējām mierīgi staigāt pa rajonu, bet tagad pat baidāmies tuvoties šai vietai, jo šeit mūždien pulcējas kaut kādas kompānijas. Kāds atbrauc ar auto, cits ar riteni. Galvenokārt, pusaudži. Kur skatās policija? Tas ir retorisks jautājums. Viņi saka, ka viņu pilnvaras ir ierobežotas. Un ko tad mums darīt? Es nepārspīlēju – man ir bail par saviem bērniem," stāstīja Inga.

"Man sāpīgi noskatīties, ka piketā piedalās trauslas meitenes un jauni zēni. Bet kur skatās labi kopti onkuļi dārgos kostīmos un ar vaigiem uz pleciem? Kur ir viņu rūpes par demogrāfiju? Skatās vārdos un nevienam nevajadzīgos papīros? Vai tiešam jāsagaida, lai kādu nogalinātu, lai slēgtu visu šo ārprātu? Es runāju par visām šīm "točkām", ne tikai par šo," sašutumu pauda Valentīna.

Rīgas reģiona policijas pārvaldes pārstāvis Toms Sadovksis portālam "Delfi" sacīja, ka likumsargi legālo narkotiku "točkā" Brantkalna ielā 9 ir jau viesojušies iepriekš. Augustā policisti tur bija četras reizes pēc kārtas. 27.augustā tur izņemti 185 iepakojumi ar aizdomīgu vielu, 28.augustā – 26, 29.augustā – 35, bet 30.augustā -18 iepakojumi. Savukārt 1.spetmembrī un 3.spetembrī bode bija jau slēgta. Policija vietu apsekos, lai pārbaudītu, vai tā atkal nav atsākusi savu darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!