Pirmajās saulainajās dienās aprīļa sākumā Rīgas centrā strauji palielinājās cilvēkiem kaitīgo putekļu koncentrācija gaisā, un Krišjāņa Valdemāra ielā putekļu koncentrācija gandrīz trīs reizes pārsniedz normu, portālu “Delfi” informēja Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļā.
Pašlaik Rīgas centrā gaisā ir liela smalko, acij neredzamo putekļu koncentrācija. Putekļi tradicionāli parādās pēc ziemas sezonas, kuras laikā ielās tiek kaisaīta sāls un smilts maisījums. Putekļu daudzuma norma ir 50 mikrogrami uz kubikmetru gaisa diennaktī, bet šobrīd to daudzums sasniedz pat 150 mikrogramus.

Eiropas Savienības pilsētās šie putekļi ir atzīti par kaitīgiem cilvēku veselībai. Lai neieļautu putekļu parādīšanos, pēc ziemas sezonas pilsētās notiek ielu mitrā uzkopšana. Rīgas domes Vides un Satiksmes departamenti atzinuši, ka Rīgā arī būtu nepieciešama speciālā ielu mazgāšanas tehnika, taču tam pašvaldība nav piešķīrusi budžeta līdzekļus.

Vides departaments cer, ka putekļi pazudīs ar pirmo lietu un piesārņojums nebūs ilgstošs, tādējādi nerādot nopietnas problēmas cilvēku veselībai. Gaisa piesārņojuma mērījumos kopumā tiek novēroti četri komponenti – bez putekļiem arī citu kaitīgo vielu un gāzu koncentrācija. Pašlaik pārējo komponentu daudzums gaisā nepārsniedz normu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!