Lai samazinātu risku Zoodārza kolekcijas putniem inficēties ar putnu gripu, Rīgas Zooloģiskais dārzs pieņēmis lēmumu atteikties no nelaimē nokļuvušu savvaļas putnu veterinārās aprūpes un izmitināšanas.
Lēmums pieņemts, konsultējoties ar Pārtikas un veterināro dienestu, kā arī ārvalstu zooloģisko dārzu speciālistiem, informēja Zoodārzs Informācijas dienestā.

Zooloģiskā dārza kolekcijā ir gandrīz 450 putni no kopumā 95 sugām. Vairākas sugas savvaļā nopietni apdraudētas un to vairošana nebrīvē ir vienīgā drošā garantija sugas saglabāšanai (piemēram – Japānas dzērves). Tā kā Zoodārza pamatuzdevums tomēr ir kolekcijas uzturēšana, nevis Latvijas savvaļas dzīvnieku glābšana, šobrīd uzskatām par neiespējamu riskēt ar pustūkstoša Zoodārza putnu dzīvībām.

Ņemot vērā to, ka Latvijā praktiski nav citu organizāciju, kas spētu palīdzēt, Rīgas Zoodārzs līdz šim iespēju robežās centies sniegt veterināro palīdzību un, nepieciešamības gadījumos, arī īslaicīgu pajumti savainotiem vai nelaimē nokļuvušiem savvaļas putniem. Rudenī tie parasti ir neaizlidojuši baltie stārķi un savainotie gulbji, kuru skaits šogad jau pārsniedzis desmit.

Diemžēl, iestājoties salam un aizsalstot ūdenskrātuvēm, problēma varētu aktualizēties, tāpēc aicinām izvairīties no ūdensputnu piebarošanas vietās, kur nav visu ziemu neaizsalstošu ūdeņu, tā veicinot to savlaicīgu pārlidošanu uz piemērotām ziemošanas vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!