Foto: DELFI

Ministru kabinets otrdien, 16. maijā, apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām, ar ko tiek pagarināts pastiprināto biodrošības pasākumu kopuma ievērošanas termiņš mājputnu un nebrīvē turētu putnu novietnēs līdz 31. maijam.

ZM portālu "Delfi" informēja, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ik dienu saņem jaunus ziņojumus par atrastiem beigtiem savvaļas ūdensputniem no dažādām Latvijas vietām, joprojām pastāv mājputnu inficēšanās iespēja ar augsti patogēno putnu gripu.

Pastiprinātās biodrošības prasības līdz 31. maijam paredz liegumu mājputnus un nebrīvē turētus putnus izlaist dabīgās virszemes ūdenstilpēs un mākslīgi izveidotās ūdenstilpnēs, nebrīvē turētus putnus izlaist medību resursu atjaunošanai, slimus un ievainotus savvaļas ūdensputnus ievietot dzīvnieku patversmē utt.

Virkne prasību jāievēro ī dzīvnieku īpašniekiem vai turētājiem, piemēram, mājputni un nebrīvē turēti putni jātur, jābaro un jādzirdina slēgtās telpās vai jātur ierobežotā teritorijā.

Tāpat arī laikposmā līdz 31. maijam, ievietojot slimus vai ievainotus savvaļas ūdensputnus dzīvnieku patversmē vai savvaļas putnu rehabilitācijas centrā, ne mazāk kā 21 dienu no putnu ievietošanas brīža jānodrošina šo putnu turēšana izolācijā no pārējiem patversmē vai rehabilitācijas centrā esošajiem putniem; atsevišķa kopšana un barošana, izmantojot īpašu šiem putniem paredzētu inventāru un instrumentus.

Jau ziņots, ka maija sākumā PVD no ornitologiem saņēma informāciju par mirušiem ķīriem uz salas Daugavā, Krāslavas pilsētā. Laboratoriskie izmeklējumi liecina, ka šie ķīri bojā gājuši putnu gripas dēļ, tāpat kā iepriekš atrastie putni Daugavpils Esplanādes dīķa teritorijā. Putnu gripa konstatēta arī savvaļas putniem Cēsu novadā, Madonā un Lapmežciemā.

PVD saistībā ar bīstamo situāciju veic un veiks pastiprinātu uzraudzību mājputnu novietnēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!