Sestdien un svētdien, kad jau 17. gadu Latvijā notika Eiropas putnu vērošanas dienas "EuroBirdwatch 2011", novēroti 139 487 putniem no 163 sugām, portālu "Delfi" informēja Latvijas Ornitoloģijas biedrībā (LOB).

Starp interesantākajiem putnu novērojumiem LOB izceļ sestdien Kolkasragā pamanītās migrējošās melngalvas zosis, kopskaitā 385 putnus. Šos lidoņus novērojis Helmuts Hofmanis. LOB, atsaucoties uz interneta lapas "Putni Latvijā un pasaulē" informāciju, norāda - tas ir lielākais skaits šo putnu, kas rudenī vienas dienas laikā novērots Latvijā.

Melngalvas zosis mūsu valstī parasti novērojamas jūras piekrastē pavasara un rudens caurceļošanas laikā. Šobrīd tās dodas no ligzdošanas vietām arktiskajos apgabalos uz ziemošanas rajoniem jūras piekrastē ziemeļrietumu Eiropā, norāda LOB.

"Interesanti, ka nedēļas nogalē pamanīti arī 11 baltie stārķi," stāsta LOB. Šie Āfrikas dienvidu daļā ziemojošie putni parasti Latviju pamet augusta beigās un septembra sākumā. Vislielākais skaits balto stārķu novērots sestdien, kad septiņu putnu bars redzēts Tukuma novadā, tos novēroja Ieva Mārdega. 1. oktobrī baltie stārķi pamanīti arī pie Burtnieku ezera, savukārt 2. oktobrī – pie Jaunmārupes un Gulbenes novada Litenes pagastā. "Reizēm vēlu rudenī tiek saņemti ziņojumi par atsevišķiem baltajiem stārķiem, kas vēl aizkavējušies mūsu valstī. Tomēr gadījumi, kad oktobra sākumā Latvijā izdodas pamanīt šo putnu baru, ir ļoti reti," atzīst balto stārķu pētniece Māra Janaus.

Vēli novērojumi rudenī reģistrēti arī citām putnu sugām – Sāmsalas pīlei, brūnajai čakstei un koku čipstei, savukārt Lubāna ezera apkaimē sestdien pamanīta iekšzemē reti sastopamā brūnkakla gārgale. Tomēr vislielākajā skaitā oktobra pirmajā nedēļas nogalē novērotas žubītes – 21277, mājas strazdi – 14212 un lielās zīlītes – 10852 putnu. Un, līdzīgi kā iepriekšējos gados, visbiežāk LOB saņēmusi ziņojumus par labi pazīstamām un bieži sastopamām putnu sugām – pelēko vārnu, mājas strazdu un lielo zīlīti.

Putniem veltītie pasākumi 1. un 2. oktobrī notika Rīgā un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās – Ķemeru nacionālajā parkā, Kolkasragā, Papē, Randu pļavās, pie Burtnieka ezera, Sedas purvā, Adamovā un pie Lubāna ezera.

Eiropā šogad Putnu vērošanas dienās pavisam piedalījās ap 50 000 pieaugušo un bērnu no 37 Eiropas un Centrālās Āzijas valstīm. Kopējā bilance – saskaitīti vairāk nekā četri miljoni putnu un notikuši 1770 putnu vērošanas pasākumu. Eiropas Putnu vērošanas dienas organizēja starptautiskā putnu aizsardzības organizāciju savienība "BirdLife International".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!