Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) karstajās vasaras dienās aizvien biežāk saņem informāciju no Latvijas novadiem par saimniekiem, kuri savus mājlopus visu dienu tur atklātā saulē ganībās, nenodrošinot tiem pavēni un dzeramo ūdeni. Tāpēc PVD atgādina, ka karstajā laikā papildus jārūpējas ne vien par sevi, bet arī par saviem mājdzīvniekiem.

Dzīvniekam, ilgstoši uzturoties karstumā, paplašinās perifērie asinsvadi un, ja cirkulējošo asiņu apjoms nepalielinās, dzīvniekam iestājas sirds mazspēja, kas var beigties ar nāvi, brīdina dienests.

Lauksaimniecības dzīvnieki parasti pārkarst, atrodoties atklātās ganībās, tiešos saules staros un bezvējā, tādēļ govis, aitas, cūkas un, jo īpaši, zirgus nevajadzētu laist ganībās karstajā diennakts laikā no plkst. 12.00 līdz plkst. 16.00. Jāparūpējas, lai tie atrastos nojumē vai koku ēnā, norāda PVD.

Mītnēs turētajiem dzīvniekiem, jo īpaši putniem, kažokzvēriem un cūkām, jānodrošina ventilācija, gaisa apmaiņa, bet ne caurvējš un, ja iespējams, dzīvniekiem jāparedz lielāku platību, lai tie nebūtu saspiesti, skaidro dienests.

Mazie dzīvnieki - suņi un kaķi - visbiežāk pārkarst, ieslēgti slikti ventilējamās telpās vai automašīnās pie veikaliem. Kaķiem, tāpat kā suņiem, ir ļoti mazs sviedru dziedzeru skaits, līdz ar to liekais siltums praktiski netiek izdalīts ar sviedriem un organisms netiek dzesēts. Tāpēc, dodoties izbraukumā vai arī iepērkoties, nevajadzētu atstāt mīļdzīvniekus automašīnā arī tad, ja logs ir pusatvērts, brīdina PVD.

Ja mīļdzīvnieki tiek turēti dzīvoklī, guļvietu tiem vēlams ierīkot vēsākā telpā, piemēram, vannas istabā uz flīžu grīdas. Ja suns tiek turēts piesiets vai atrodas voljērā, jāparūpējas, lai tam būtu iespēja patverties no tiešiem saules stariem.

Lai novērstu pārkaršanu, gan lauksaimniecības dzīvniekiem, gan mīļdzīvniekiem jādod pietiekami daudz auksta dzeramā ūdens.

Ja pamanītas pārkaršanas pazīmes - dzīvnieki ir nomākti, saguruši, tiem ir nespēks, karsta āda, ātrs pulss un elpošana, var novērot muskuļu trīcēšanu un krampjus, acu un mutes gļotāda kļuvusi tumši sarkana vai zilgana, nekavējoties jāvēršas pēc palīdzības pie veterinārārsta un jārīkojas pēc tā norādījumiem, aicina PVD.

Līdz veterinārārsta atbraukšanai dzīvnieks jānogādā ēnā vai vēsā, labi vēdinātā telpā. Pārkarsušo dzīvnieku vēlams apliet ar vēsu ūdeni vai arī likt vēsa ūdens kompreses. Dzīvniekam jānodrošina pēc iespējas mierīgāka vide bez papildus stresa faktoriem. Jānodrošina pieeja vēsam ūdenim, lai dzīvnieks varētu padzerties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!