Foto: DELFI

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) arī šā gada pavasarī plāno vakcinēt meža dzīvniekus pret trakumsērgu, uzzināja PVD.

Dienestā atgādināja, ka PVD jau kopš 2015. gada veic regulāru lapsu un jenotsuņu orālo vakcināciju pret trakumsērgu. Izmantojot mazās aviācijas lidmašīnas, visā valsts teritorijā divas reizes gadā tika izvietotas vakcīnas ēsmas, bet kopš 2014. gada vakcinācija pret trakumsērgu tiek veikta tikai Krievijas un Baltkrievijas pierobežā, tajā skaitā buferjoslā 25,6 kilometru lielā platībā. Meža dzīvniekus pret trakumsērgu iepriekš minētajos reģionos plānots vakcinēt arī šopavasar.

PVD norādīja, ka pēdējo reizi savvaļas dzīvnieku saslimšana ar trakumsērgu Latvijā konstatēta 2010. gada oktobrī, bet mājdzīvnieku saslimšana – 2012. gada februārī – Krāslavas novadā, Baltkrievijas pierobežā. Tādēļ Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija Latviju oficiāli atzinusi par valsti, kas ir brīva no trakumsērgas.

Tomēr Krievijā un Baltkrievijā trakumsērga joprojām ir endēmiska slimība, līdz ar to no trakumsērgas pasargāta nav arī Latvijas dzīvnieku populācija, uzsver PVD. Piemēram, Krievijā šī gada pirmajos trīs mēnešos trakumsērga konstatēta vairāk nekā 300 dzīvniekiem, tostarp 137 lapsām un 38 jenotsuņiem, kā arī 73 suņiem un 29 kaķiem. Tāpēc PVD atgādina – lai pasargātu mājdzīvniekus – suņus, kaķus un mājas seskus, saimniekiem tie obligāti regulāri jāvakcinē pret trakumsērgu.

Arī Zemkopības ministrija atgādina dzīvnieku īpašniekiem neaizmirst suņus, kaķus un mājas (istabas) seskus vakcinēt pret trakumsērgu, jo pasaulē vienīgais efektīvais veids, kā pasargāt savus mīluļus no saslimšanas ar trakumsērgu, ir trakumsērgas vakcinācija.

Jau ziņots, ka trakumsērga ir viena no bīstamākajām dzīvnieku infekcijas slimībām, kas apdraud ne tikai dzīvnieka, bet arī cilvēka veselību un dzīvību. Slimības ierosinātājs ir vīruss, kas atrodas slima vai inficēta dzīvnieka organismā un izdalās galvenokārt ar siekalām, ar kurām var inficēties dzīvnieki un cilvēki.

Latvijā pret trakumsērgu suni, kaķi un mājas sesku pirmo reizi jāvakcinē trīs mēnešu vecumā, un turpmāk vakcinācija jāatkārto veterināro zāļu lietošanas instrukcijā noteiktajā termiņā. No 2015. gada pieļaujams mājdzīvniekus revakcinēt saskaņā ar vakcīnas ražotāja instrukciju, kas var būt arī viena reize trīs gados. Pirms tam vakcinācija bija jāveic viena reizi gadā jeb katru gadu.

Latvijā kopš 2013. gada nav konstatēts neviens trakumsērgas gadījums. Taču kaimiņvalstīs ir konstatēti saslimšanas gadījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!