Foto: LETA

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) laikā no 26. septembra līdz 2. oktobrim ir apstiprināts vēl 17 meža cūkām, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Tostarp minētajā laika periodā vīruss ir konstatēts divām meža cūkām Ogres novada Madlienas pagastā, kā arī divām meža cūkām Alūksnes novada Jaunlaicenes pagastā.

Tāpat ĀCM pa vienai meža cūkai konstatēts Apes novada Apes pagastā, Pārgaujas novada Stalbes pagastā, Madonas novada Liezēres pagastā, Kocēnu novada Dikļu pagastā, Daugavpils novada Maļinovas pagastā, Valkas novada Zvārtavas pagastā, Gulbenes novada Tirzas pagastā, Strenču novada Jērcēnu pagastā, Lubānas novada Indrānu pagastā, Madonas novada Bērzaunes pagastā, Alojas novada Brīvzemnieku pagastā, Alojas novada Braslavas pagastā un Salacgrīvas novada Salacgrīvas pagastā.

Tādējādi šogad ĀCM Latvijā ir atklāts kopumā 740 meža cūkām 41 novada 127 pagastos, kā arī vienā pilsētā. Savukārt kopumā kopš 2014.gada jūnija ĀCM Latvijā ir konstatēts 957 meža cūkām.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts šogad 9. septembrī.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!