Foto: LETA
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nesen atklāja uzņēmēju, kas ražoja un izplatīja nereģistrētus augu izcelsmes produktus. Produkti tika lietoti uzturā un tādējādi, iespējams, ir nodarījuši produktu lietotājam reālu veselības kaitējumu. Uzņēmējs ir sodīts, bet PVD aicina iedzīvotājus neiegādāties nezināmas izcelsmes augu preparātus.

Šādu nezināmu produktu sastāvā var būt ne tikai neatļautās vielas vai augi, kas var nopietni apdraudēt patērētāju veselību, bet nav prognozējamas arī to lietošanas sekas, teikts PVD paziņojumā medijiem.

Tāpat par jebkuru augu izcelsmes produktu lietošanu uzturā, īpaši ar profilaktisku vai ārstējošu nolūku, noteikti vispirms būtu jākonsultējas ar ģimenes vai ārstējošo ārstu, kuriem ir atbilstoša kompetence par ārstniecības augu vai to maisījumu dažādo ietekmi uz cilvēka organismu, brīdina atbildīgie dienesti.

PVD informēja, ka uzņēmējs, kurš izplatīja nereģistrētus preparātus, darīja to ilgstoši, taču nebija reģistrējies PVD pārtikas uzņēmumu reģistrā un darbojies nelegāli. Par šo pārkāpumu persona saukta pie administratīvās atbildības.

Tāpat netika atbilstoši izvērtēta un pamatota izplatīto produktu ražošanas tehnoloģija, kā arī netika objektīvi pierādīta šo produktu kvalitāte un nekaitīgums. PVD sodīja uzņēmēju par nelikumīgo darbību, pieprasot novērst konstatētās neatbilstības, tostarp preču marķējumā, produktu sastāvā, ražošanas tehnoloģijā u.c. Uzņēmējs brīdināts, ka, turpinot nodarboties ar šādu praksi, var nodarīt nopietnu kaitējumu citu cilvēku veselībai.

Šogad PVD vairākkārt saskāries ar to, ka Latvijas iedzīvotāji nepietiekami nopietni izvērtē iespējamos riskus veselībai, ko var nodarīt uzturā nekontrolēti lietoti augu izcelsmes produkti: piemēram, sasmalcināti ārstniecības augu maisījumi un tējas.

Lai legāli noteiktu produkta statusu, ir jāveic produktu kvalitātes un nekaitīguma izvērtēšana un tie jāreģistrē PVD Novērtēšanas un reģistrācijas centra attiecīgajos reģistros, kuros iekļautie produkti ir publiski pieejami PVD mājas lapā. Produkti, kuri ir iekļauti reģistros, ir izvērtēti un droši, un to lietošana neapdraud patērētāju veselību.

Savukārt, ja augu izcelsmes produkts ir ar ārstnieciskām īpašībām, ražotāja vai tā pārstāvja pienākums ir tās reģistrēt kā zāles Zāļu valsts aģentūrā (ZVA). Augu izcelsmes zāles var iegādāties tikai ZVA licencētās aptiekās. Par to, vai konkrētie preparāti reģistrēti kā zāles, iedzīvotāji var pārliecināties, apmeklējot ZVA mājas lapā pieejamo Latvijas Republikas Zāļu reģistru.

Arī Veselības inspekcija brīdina iedzīvotājus, ka tīmekļa vietnēs iegādājamie produkti, kuri tiek piedēvētas ārstnieciskas, nereti svaru samazinošas un potenci stimulējošas īpašības, var saturēt zāļu vielas, kas atzītas par bīstamām cilvēka veselībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!