Foto: PantherMedia/Scanpix
Pārsteidzoša ārvalstu investora rīcība novērota saistībā ar būvprojekta attīstīšanu Rīgā, Biķernieku ielā - lai iedzīvotāji atteiktos no savas prasības tiesā, tiek sūtītas draudu vēstules, iesaistīta policija un pat piesolīta nauda, vēsta LTV raidījums "De Facto".

Pērn augustā SIA "Homburg Bikernieku Properties" saņēma būvatļauju, uzsākt tirdzniecības centra celtniecību Biķernieku ielā 121, bet apkārtējo dzīvojamo ēku iedzīvotāji, kuri par veikala celtniecību uzzināja vien no apsaimniekotāja, kas kāpņu telpās esot izlīmējis informatīvus plakātus, būvatļauju apstrīdēja tiesā.

Atbilstoši šobrīd spēkā esošajam likumam projekta celtniecība bija jāpārtrauc, un par to neapmierināti kļuva attīstītāji – SIA "Homburg Bikernieku Properties". Cilvēki sāka saņemt vēstules, kurās uzņēmums solīja piedzīt no viņiem zaudējumus par dīkstāvi viena miljona latu apmērā. "Ņemot vērā Jūsu līdzšinējo rīcību, kas iedomātas pārliecības par publiskās apspriešanas nepieciešamību aizsegā apzināti vērsta uz zaudējumu nodarīšanu, SIA "Homburg Bikernieku Properties" tiesību un tiesisko interešu aizsardzībai mums nav citas iespējas kā vien prasības celšana tiesā par zaudējumu atlīdzināšanu." teikts šajās vēstulēs.

Uzņēmuma pārstāvis, zvērināts advokāts Aivars Blūmiņš noliedz, ka tā būtu dēvējama par draudu vēstuli, tā esot "informācija par iespējamām sekām, ko var izraisīt viņu tagadējā rīcība".

Drīz vien Kaivas ielas namu iemītniekiem pienāca pavēste no kriminālpolicijas. Likumsargiem bija uzdots pārbaudīt, vai iedzīvotājiem nav slēptu mērķu. Vališevskis paskaidro, ka savulaik nama iedzīvotāji atteicās no 10 tūkstošiem eiro, ko attīstītaji piedāvāja, lai iedzīvotāji neiesniedz savu iesniegumu tiesā. "Viņi uzskatīja, ka mums kāds vairāk samaksāja," saka Vališevskis.

Līdzās tam, SIA "Homburg Bikernieku Properties" direktors Džeimss Torpejs sāka aktīvi lobēt savas intereses politiķu vidū. To atklāj arī "De Facto" rīcībā nonākušais decembrī notikušo sarunu, ieraksts. Tajā Torpejs iedzīvotājiem neslēpj, pat lepojas, ka pazīst ietekmīgus varas pārstāvjus: "Esmu ticies ar premjerministru divas reizes. Neesmu vēl saticis ekonomikas ministru, bet Ekonomikas ministrija kontrolē šo procesu. Pavļuts ir ministrs. Tad ir Vjačeslavs Dombrovskis. Viņa komiteja pārrauga šo lietu. Mēs tikāmies ar viņu. Vēl mēs tikāmies ar tieslietu ministru, jo Tieslietu ministrija administrē būvniecības likumu."

Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) "De Facto" apstiprina, ka vairākkārt ticies ar Torpeju, tostarp arī divatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!