Foto: LETA
Veselības ministrija secināja, ka ierēdņi nepamatoti kavēja likumā noteiktās medikamentu kompensācijas izmaksu ar vēzi slimam puisim. Jaunietis zāļu pirmo kursu saņēma, pateicoties ziedotājiem, bet tagad valsts sola izmaksāt savu daļu – 10 000 latu, bet ierēdņu atbildību vēl vērtēs, svētdien ziņoja TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Ar ļaundabīgu audzēju smagi slimajam Mārcim jau pirms trim mēnešiem bija jāizmaksā ārstēšanai nepieciešamā summa, secināja Veselības ministrija.

Aprīļa vidū "Nekā Personīga" stāstīja par 21 gadu vecajam Mārcim konstatēto ļaundabīgo audzēju, kura ārstēšanai steidzami bija nepieciešamas zāles par 28 000 latu. 10 000 latu bija jāsedz valstij, bet atlikušos 18 uzņēmās savākt portāls "Ziedot.lv'.

Kamēr vēzis attīstās strauji, lēmums par valsts apmaksātu zāļu piešķiršanu bija "iestrēdzis". Ārstu konsīlijs nolēma, ka puisim nekavējoties vajadzīgs intensīvs sešu mēnešu ķīmijterapijas kurss, bet ierēdņi uzskatīja, ka puisim jāārstējas gadu, pakāpeniski izmaksājot nelielu daļu no Mārcim pienākošās naudas.

Tagad arī Veselības ministrija ir atzinusi, ka pacientam bija tiesības saņemt visu valsts noteikto nepieciešamo naudu zālēm jau pirms trīs mēnešiem, kad Mārča mamma pirmoreiz ar iesniegumu devās uz Nacionālo veselības dienestu.

"Ir arī uzdots dienestam nekavējoties pieņemt lēmumu un izmaksāt visu kompensāciju deviņu zāļu iepakojumu iegādei," raidījumam norādīja veselības ministre Ingrīda Circene (V). Viņa vērsusies arī pie premjera, lūdzot izskatīt iespēju palielināt finansējumu, kas paredzēts "individuālu diagnožu gadījumiem".

Veselības dienesta vadītājs Māris Taube arī norāda, ka kompensāciju izmaksās nekavējoties un neuzskata, ka "kāds būtu vēlējies rupji nodarīt cilvēkam pāri vai iedzīt nelaimē". Viņš gan solīja izvērtēt atbildīgo ierēdņu rīcību.

Tikmēr fonds "Ziedot" un Mārča ģimene saka paldies visiem, kas viņiem palīdzēja, tieši pateicoties ziedotājiem, Mārcis bez kavēšanās saņēma zāļu pirmos kursus, kamēr valsts ar savu daļu kavējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!