Foto: PantherMedia/Scanpix
TV3 raidījuma "Nekā Personīga" rīcībā nonākuši Nodarbinātības valsts aģentūras iekšējo sanāksmju audioieraksti, kas rāda, ka aģentūrā Eiropas un valsts speciālā budžeta nauda dalīta neprofesionāli un nepārskatāmi. Taču Nodarbinātības valsts aģentūras pārstāvji sižetā pausto informāciju kategoriski noliedz.

Raidījums ziņo, ka Nodarbinātības valsts aģentūras priekšsēdētāja Baiba Paševica uz laiku atstādināta no amata, jo algu fondā radies neizskaidrojams iztrūkums. "Nekā Personīga" rīcībā esošā informācija liecina, ka haoss finansēs valdījis arī aģentūras pārraudzībā esošajās ES projektos.

Viens no piemēriem ir Finanšu sadales komisijas sēdes ieraksts pagājušajā gadā. No ieraksta noprotams, ka gada beigās bezdarbnieku izglītošanai paredzētās prāvās naudas summas palikušas neiztērētas un pēdējā brīdī izmisīgi dalītas starp aģentūras filiālēm. Darbinieki centušies izdalīt bezdarbniekiem paredzētos apmācību kuponus bez lielas pārliecības, vai tos vairs paspēs izlietot.Raidījuma rīcībā nonākušā audioieraksta fragmentā dzirdams, kā Finanšu sadales komisijas sēdē, kas notika 2011.gada 28.novembrī, tiek apspriests Eiropas Struktūrfondu projekts "Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība Latvijā-2".

Audioierakstā dzirdams, kā Finanšu sadales komisijas priekšsēdētāja Vivita Pūliņa sarunājas ar vecāko ekonomisti Ilzi Gruduli un Juridiskā departamenta direktoru Salvi Miķelsonu un Nodarbinātības pasākumu nodaļas vadītāju Sandru Šimkus. Ieraksts liecina, ka Pūliņa jautājusi: "Bet jūs vēl tagad varat paņemt 9400, neskatoties uz to, kādi atlikumi vēl pašiem izveidosies?". Grudule uz to atbildējusi: "Bet es saprotu, ka man nav variantu, es saprotu, ka man ir jāņem klāt un viss!" Pēc tam abas atzinušas, ka "mēs esam iedzīti stūrī", un Grudule piebildusi: "Man pateica, ka ir jāpaņem un es viņu pieliku klāt."

Raidījums vēsta, ka no sarunas turpinājuma rodas iespaids, ka aģentūras finansisti vienkārši par katru cenu gribējuši norakstīt liekos līdzekļus, lai tikai skaitītos, ka nauda ir apgūta. Pūliņa raidījuma atskaņotajā ierakstā saka: "300 štukas klāt sanāk? Jā, tad tur ir jautājums pareizs. Tad no kurienes viņus taisās finansēt? Salvi, ja tu smaidīsi, es tevi izlikšu ārā, labi". Savukārt Miķelsons sacījis: "Es jūtos tā kā Lasvegasā ar naudu. 100 tūkstoši turp, šurp...", uz ko Šimkus atbildējis: "Pieradīsi. Sākumā tā liekas.. Paņem.. paņem, padalīsim! Tu negribi kaut ko paņemt?"

Šo ierakstu Paševica raidījumam nekomentēja, piebilstot, ka, viņasprāt, tas ir "absolūti kaut kāds humors". Viņa "Nekā Personīga" kategoriski noliedza, ka nauda dalīta nenopietni. Viņa atzīst, ka situācija bijusi stresa pilna un piekrīt, ka kļūdas tāpēc varēja gadīties un pārkāpumi droši vien tiks atrasti. Tāpēc savai atlaišanai no amata viņa esot jau gatava. "Es pilnīgi rēķinos, ka lēmums varētu būt man nelabvēlīgs," raidījumam norādīja Paševica.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V), kuras uzdevumā izmeklēšana uzsākta, pagaidām no konkrētām prognozēm izvairījusies, taču atzinusi: aģentūra ir lielu pārmaiņu priekšā, informē raidījums.

Arī vairāki "Nekā Personīga" aptaujātie avoti, kas paši aģentūrā strādājuši vai bijuši saskarē ar to, teikuši, ka „agrāk vai vēlāk patiesībai bija jānāk gaismā”. Tāpēc Paševicas atstādināšanu viņi neesot uztvēruši kā zibeni no skaidrām debesīm, vēsta raidījums.

Savukārt NVA "Nekā personīga" sižetu dēvē par nepatiesu un pēc audiofaila publiskošanas nolēmusi vērsties Drošības policijā ar iesniegumu par draudu izteikšanu NVA vadošām amatpersonām.

"Draudi gan ar elektroniskā pasta starpniecību, gan telefoniski tiek saņemti kopš 2011.gada 1.decembra, iepriekšējais draudu zvans atskanēja 2012.gada 20.janvārī darba dienas beigās," portālu "Delfi" informēja NVA pārstāvji.

Tāpat NVA paziņojumā presei norāda, ka kategoriski noraida un uzskata par sagrozītu 22.janvāra raidījuma "Nekā Personīga" sižetu. "Raidījuma rīcībā ir nokļuvuši nelikumīgā veidā iegūti NVA Finanšu sadales komisijas locekļu sarunu audio ieraksti. Kā norāda NVA Finanšu sadales komisijas locekļi, audio ierakstā varētu būt dzirdamas viņu neformālās savstarpējās sarunas, kad sanāksmē ir raisījusies diskusija par finanšu sadalījuma milzīgo apjomu. Vēlamies norādīt, ka Finanšu sadales komisijas locekļi kategoriski nepiekrīt šāda veida nepatiesam un sagrozītam viņu darba atspoguļojumam un norāda, ka pēc TV3 sižeta pašreklāmas sapratuši, no kurām Finanšu sadales komisijas sēdēm varētu būt "izgriezti" un TV sižetā tendenciozi iemontēti viņu neformālo sarunu un diemžēl neveiksmīgu joku audio ieraksti," norāda aģentūras pārstāvji.

Tāpat NVA pārstāvji uzsver, ka "NVA izveidotā iekšējās kontroles sistēma nepieļauj naudas līdzekļu neatbilstošu izmantošanu".Turklāt Finanšu sadales komisijas sēdē, kurā ir 10 NVA vadošo departamentu darbinieki, lēmumus pieņem, balsojot visiem. Par katru finansējuma sadalījumu notiek atsevišķa balsošana. Ja kaut viens komisijas loceklis ir "pret", jautājums netiek skatīts tālāk.

NVA arī norāda, ka tās darbību finanšu jomā kopumā uzrauga gan Eiropas Savienības attiecīgās institūcijas, gan Finanšu ministrija, gan Labklājības ministrija, gan Eiropas Sociālā fonda departaments. Regulāri tiek veiktas audita pārbaudes. Tāpat tiek veikta virkne citu uzraudzības procedūru. NVA uzsver, ka visas Finanšu sadales komisijas sēdes tiek protokolētas, protokoli ir pieejami un ar tiem var iepazīties aģentūras telpās.

Tāpat NVA uzsver, ka cilvēks, kas ir sniedzis interviju raidījumam "Nekā Personīga", ir bijušais NVA darbinieks, kurš strādājis NVA tikai pusgadu un pēc trīs disciplinārlietu ierosināšanas 2011.gada 1.decembrī tika atbrīvots no darba ar Labklājības ministrijas lēmumu. „NVA ir guvusi apstiprinājumus faktam, ka tieši šis darbinieks negodīgā ceļā ir ieguvis finanšu sadales komisijas locekļu sarunu ierakstus," norāda aģentūras pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!