Foto: F64
Tuvāko nedēļu laikā Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iecerēta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Marjana Burija rotācija uz tikko izveidoto Nodokļu piedziņas pārvaldi, kur viņam rezervēts priekšnieka amats, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga", atsaucoties uz Finanšu ministrijas parlamentāro sekretāri Ilzi Viņķeli (V).

Viņķele norāda, ka prokuratūra "nekādā veidā nav apšaubījusi Burija kunga kā administratora kvalitātes un kapacitāti, un viņš ir ilgstošs VID sistēmas un muitas darbinieks". Tāpēc Burijam tiek piedāvāta rotācija uz izveidoto "arī ļoti svarīgo" Nodokļu piedziņas pārvaldi, skaidro FM pārstāve.

Burijs ar plānoto rotāciju ir nemierā un raidījumam to nosauca par "Muitas kriminālpārvaldes sagrāves turpinājumu". Par jauno darba piedāvājumu viņu neviens neesot informējis. Tiesa, Burijs vairāk nekā divus mēnešus nav bijis darbā – jūnija sākumā uz diviem mēnešiem aizgājis atvaļinājumā, bet pēc tā beigām pēkšņi saslimis.

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka pirms došanās atvaļinājumā Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks centies sava vietnieka amatā iecelt darbinieku, kuru prokuratūra vēstulē VID atzinusi par nolaidīgu, jo viņš piecus gadus novilcinājis kāda kriminālprocesa izmeklēšanu, līdz iestājies noilgums.

Par nolaidīgu pienākumu veikšanu pret Burija iecerēto vietnieku VID ierosinājis disciplinārlietu un jaunajā amatā viņš nenokļuva, vēsta raidījums. Burijs raidījumam nepaskaidroja, kādēļ, neņemot vērā padotā nolaidību, virzījis atbildīgam amatam, savu klusēšanu pamatojot ar Muitas pārvaldes direktora Tāļa Kravaļa aizliegumu runāt ar presi.

Tikmēr prokuratūra Finanšu ministrijai sagatavojusi atzinumu par Muitas kriminālpārvaldes darbu pēdējā gada laikā. Tajā minēts, ka iestādē būtu uzlabojams izmeklēšanas un operatīvais darbs.

Burijs VID strādā jau desmit gadus. Bijis vienkāršs muitnieks, vadījis nodaļu Muitas kriminālpārvaldē, pēc tam bijis priekšnieka vietnieks un pēdējos 2 gadus – kriminālpārvaldes priekšnieks. Burijs bijis Vladimira Vaškeviča padotais un vēl nesen intervijā presei viņu cildināja kā izcilu kontrabandas apkarotāju.

Raidījums vēsta, ka Vladimira Vaškeviča kriminālprocesa materiāli liecina, ka viņš centies piekukuļot Kravali, lai nenotiktu izmaiņas Burija pārvaldītajā Muitas kriminālpārvaldē.

Kā liecina raidījuma rīcībā esošā informācija, Burija vietā plānots iecelt Kravaļa vietnieku Ediju Ceipi, kuru, kā liecinot kriminālprocesa materiāli, Vaškevičs ar kukuļu palīdzību centies no amata atcelt.

Jau vēstīts, ka FM ierēdņa un bijušā Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča kukuļošanas lieta, ko Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsāka janvārī, ir nodota Ģenerālprokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka laika posmā no pērnā gada decembra līdz šī gada janvārim FM amatpersona vairākkārt nodevusi kukuļus kopumā 52 880 eiro un 5600 latu apmērā VID amatpersonai, vēsta KNAB.

Šī nauda bijusi domāta, lai VID amatpersona kukuļdevēja un viņa pārstāvētās personas interesēs ietekmētu VID lietvedībā esošās pārbaudes lietas izskatīšanu. Tāpat kukulis bijis domāts, lai tā rezultātā VID nodrošinātu kukuļdevējiem labvēlīgu lēmumu pieņemšanu un nekonstatētu pārkāpumus konkrēta uzņēmuma darbībā. Mērķis bijis arī, lai VID struktūrvienības neveiktu pārbaudes attiecībā uz konkrētām personām un uzņēmumiem, kuru intereses pārstāv kukuļdevējs, vēsta KNAB.

KNAB izmeklēšanas materiāli liecinot, ka VID amatpersonai šie kukuļi doti arī par citām darbībām, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, muitas administrēšanas jomā un nodokļu nomaksas kontrolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!