Foto: Shutterstock

"Priekšstati par dzimumu lomām Latvijā aizvien ir spēcīgi," aptaujājot vairākus Latvijas iedzīvotājus par, viņuprāt, Latvijā esošajiem stereotipiem, pauž LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Pērnā gada Sabiedrības integrācijas fonda pētījumā uz jautājumu "Kura dzimuma pārstāvjiem ir pienākums uzkopt māju?" 80% atbildēja, ka tas ir sievietes darbs. 73% pētījuma aptaujāto pauda, ka sievietes darbs ir arī gatavot ēst. Savukārt vīrietim esot jāveic remonta darbi.

Raidījums "Aizliegtais paņēmiens" saviem skatītājiem uzdeva jautājumu: "Vai dzimuma dēļ esat jutušies aizskarti?". Kopumā tika saņemtas aptuveni 200 lasītāju vēstules un "Facebook" ieraksta par šo tēmu komentāri.

"Kādreiz jaunībā mācījos par kordiriģenti. Neskaitāmas ir tās reizes, kad no pasniedzējiem dzirdēju, ka īstie diriģenti ir vīrieši, sievietēm tik palīgu loma. Cik dzirdēju, tajā vidē šis uzskats joprojām ir spēcīgs," raidījumam klāsta Līna.

"Vēl arvien Latvijas skolās puišiem un meitenēm ir atšķirīgas mājturības stundas. Meitenes šuj, ada un gatavo ēst, puiši virpo, sit naglas un grebj. It kā elementāras iemaņas visās šajās lietās nebūtu nepieciešamas katram cilvēkam, kurš negrib justies bezspēcīgs," savu viedokli pauž Linda.

"Diemžēl dzīvojam sabiedrībā, kur seksisms ir izteikts un būtu grūti atrast kādu vietu vai nozari, kur tā nebūtu. Sākot jau ar veikalu apmeklējumu. Ja sieviete dodas uz būvmateriālu veikalu vai vīrietis uz šūšanas preču veikalu, no apkārtējiem tiek saņemti smīni. Kaut gan - gan viens, gan otrs varētu būt lielisks meistars vai šuvējs," uzskata kāda cita "Aizliegtā paņēmiena" skatītāja.

"Darbā bieži vien nākas dzirdēt: "Sveikas, skaistās dāmas!", bet nekad šādu sveicienu neesmu dzirdējusi adresētu vīriešu kolēģiem," teic Leila.

"Dzimumu lomas no bērnības tiek kultivētas arī mūsu valsts televīzijā. LTV1 katru sestdienu vērojams raidījums "Kas te? Es te!". Raidījumā galvenie varoņi bieži spēlējas ar lellēm. Sieviešu kārtas lelles vienmēr ir uztaisītas skaistas, bet padumjas, savukārt vīriešu kārtas leļļi ir izglītoti un erudīti," par saskatīto netaisnību stāsta Daniela. Tāpat arī citi raidījuma skatītāji iesūtījuši sūdzības par raidījumu "Kas te? Es te!".

LTV satura redaktore Anna Platpīre uzsver, ka šis gadījums tiks izvērtēts. "Raidījums "Kas te? Es te!" ir desmit gadus ilga tradīcija, kura ir veidojusies, stāstot par dažādiem tēliem. Jautājums, protams, ir jāskatās kontekstā un tas ir jārisina," Platpīre skaidro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!