Valsts ieņēmumu dienests (VID) šovasar saviem darbiniekiem iegādājies vairāk nekā 2000 jaunus datorus un monitorus par gandrīz 900 000 latiem, iespējams, pārmaksājot par šo pirkumu ap 100 000 latu, svētdien ziņo LTV raidījums "De Facto".

Datoru iegādei VID nav rīkojis iepirkumu, bet gan izmantojis iespēju nopirkt vairāk nekā 2000 datoru komplektus valsts elektronisko iepirkumu sistēmā. E-iepirkumu sistēma nodrošina tās dalībniekiem iespēju pašiem nerīkot konkursu, bet gan izvēlēties nepieciešamās preces no sistēmā jau atlasītajiem piegādātājiem. Sistēma darbojas kā preču katalogs un atvieglo valsts un pašvaldību iestādēm preču iegādi, jo tām nav jārīko savs konkurss, bet no sistēmas atlasītajiem dalībniekiem var izvēlēties izdevīgāko.

VID Datortehnikas uzturēšanas nodaļas vadītājs Ģirts Zemītis raidījumam skaidroja, ka e-iepirkuma sistēmas metode izvēlēta, jo svarīgs bijis ātrums. Ar konkursiem VID esot slikta pieredze – uzvarētājs vai nu atsakās no darījuma vai sākoties strīdi pretendentu vidū, kā rezultātā VID varot palikt bez datoriem. Līdz šim VID datorus ir īrējis no uzņēmuma "Capital", vēsta raidījums. Šo pašu uzņēmumu VID e-iepirkumu sistēmā izvēlējies kā jauno datoru piegādātāju.

"De Facto" norāda, ka, pērkot preces e-iepirkumu sistēmā , nav paredzētas apjoma atlaides. To atzinis arī Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) direktors Māris Krastiņš. Raidījums uzņēmēju aptaujā noskaidrojis, ka tik lielam pirkumam – 2100 datoru komplektiem - datoru tirgotāji būtu bijuši gatavi dot atlaidi, kas samazinātu pirkuma summu par 90 000 - 108 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!