Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) sagatavos priekšlikumus par maksimālajām un minimālajām pašvaldību vadošo amatpersonu algu likmēm un kritērijus to piemērošanai, piemēram, atkarībā no pašvaldības lieluma un budžeta apjoma.

Kā informēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna (TP) preses sekretāre Dace Kārkliņa, šie priekšlikumi tiks iesniegti Finanšu ministrijai, kas strādā pie likumprojekta par vienotu samaksas sistēmu sabiedriskajā sektorā.

RAPLM uzskata, ka vienoti kritēriji un skaidri noteiktas maksimālās un minimālās algu likmes ļaus izvairīties no nepārdomātiem lēmumiem un iespējamas nesaimnieciskas rīcības.

Saskaņā ar ekspertu viedokli pašvaldību budžetā administrācijas izdevumiem nevajadzētu pārsniegt 8% no kopējiem izdevumiem. Patlaban pašvaldībās norisinās darbs pie jaunizveidoto novadu budžetu sagatavošanas, kurš atbilstoši likumam "Par pašvaldību budžetiem" jāapstiprina ne vēlāk kā mēneša laikā pēc jaunās pašvaldības izveidošanas, tas ir, līdz 2009.gada 31.jūlijam.

RAPLM izvērtēs novadu budžetus, īpašu uzmanību pievēršot administratīvajiem izdevumiem un to samērīgumam.

Likums "Par pašvaldībām" patlaban nosaka, ka domes priekšsēdētāja, viņa vietnieka algu likmju noteikšana ir pašvaldības domes ekskluzīva kompetence. Dome var izskatīt jebkuru jautājumu, kas ir attiecīgās pašvaldības pārziņā, turklāt tikai dome var noteikt atlīdzību par deputāta pienākumu pildīšanu, kā arī šīs atlīdzības izmaksāšanas un ar deputāta darbību saistīto izdevumu atlīdzināšanas kārtību, kā arī noteikt domes priekšsēdētāja, viņa vietnieka, vietējās pašvaldības administrācijas darbinieku, kā arī pašvaldības iestāžu vadītāju algu likmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!