Foto: F64

Ja "Saskaņas centra" Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs gaidāmajā referendumā par krievu valodas statusa maiņu nobalsos "par", nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) rosinās viņu atsaukt vismaz no parlamenta Nacionālās drošības komisijas (NDK), sacīja Saeimas deputāts Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Rasnačs norādīja, ka nacionālās apvienības frakcija ar ierosinājumu atsaukt SC frakcijas vadītāju no NDK vērsīsies koalīcijas Sadarbības padomē. Frakcija attiecībā uz Urbanoviču pieņems līdzīgu lēmumu tam, kāds tika apstiprināts attiecībā uz Saeimas deputātu Nikolaju Kabanovu (SC), kurš bija parakstījies par referenduma rīkošanu.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK decembra sākumā rosināja atņemt amatus parlamenta institūcijās tiem deputātiem, kuri parakstījās par referenduma rīkošanu par krievu valodas noteikšanu par otro valsts valodu.

Rasnačs pieļāva iespēju, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pati reaģēs uz šādu notikumu attīstību un lems par soda piemērošanu SC frakcijas vadītājam.

Deputāts uzskata, ka nav pieļaujams, ka komisijā, kura lemj par tik svarīgiem ar valsts iestāžu darbību saistītiem jautājumiem, darbojas deputāts, kurš, pārkāpdams amatā stāšanās zvērestu, ir vērsies pret Satversmē nostiprinātajiem valsts pamatiem. Nacionālā apvienība šādi rīkoties plāno pēc 18.februāra, jo "jālemj ir tad, kad tas ir noticis". Pašlaik arī nav zināms, vai Urbanovičs apzināti necenšas radīt ažiotāžu ap šo jautājumu, skaidroja Rasnačs.

Viņš apstiprinoši atbildēja uz jautājumu, vai uzticēsies Urbanoviča teiktajam par balsojumu, norādot, ka piedalīšanās referendumā notiek aizklāti.

Kā ziņots, Urbanovičs balsos par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, lai "solidarizētos ar saviem vēlētājiem un nostātos pret pašreizējo prettiesiskumu un valdošo nihilismu".

Nacionālā apvienība decembra sākumā koalīcijas Sadarbības padomē iesniedza priekšlikumu nekavējoties atsaukt no NATO Parlamentārās Asamblejas Latvijas delegācijas Saeimas deputātu Nikolaju Kabanovu (SC), kurš publiski bija atzinis, ka parakstījies par Satversmes grozījumiem, kas paredz noteikt krievu valodu kā otru valsts valodu. Saeima arī nobalsoja par atsaukšanu.

Jau ziņots, ka 18.februārī notiks tautas nobalsošana par grozījumiem Satversmē, kas paredz mainīt krievu valodas statusu. Referendumā Satversmes grozījumi tiks pieņemti, ja par tiem nobalsos vairāk nekā puse balsstiesīgo vēlētāju, kuru skaits 11.Saeimas vēlēšanās bija 1 543 786, tātad par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai referendumā būs jānobalso vismaz 771 893 vēlētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!