Rīgas dome otrdien atcēla 2006. gadā noteikto moratoriju būvniecībai dzīvojamo mikrorajonu pagalmos, portālu "Delfi" informēja domē.

Tā vietā apbūves iespējamību turpmāk regulēs citi, juridiski korektāki nosacījumi – obligāta būvniecības ieceru publiska apspriešana, ka arī projektu izskatīšana pilsētas arhitekta kolēģijā. Turklāt, ja apbūvi iecerēts veikt teritorijā, kas veidojas no vairākiem zemesgabaliem, spēkā paliek prasība izstrādāt teritorijas detālplānojumu, norāda dome.

Iepriekš noteiktais moratorijs nevis pilnībā aizliedza apbūvi dzīvojamo namu iekšpagalmos, bet gan noteica prasību projekta iesniedzējam par saviem līdzekļiem izstrādāt teritorijas detālplānojumu.

Lai novērstu gadījumus, kad tiek apbūvētas vietas ar vērtīgiem apstādījumiem, kā arī teritorijas, kas iekšpagalmos nepieciešamas iedzīvotāju atpūtai un sadzīves vajadzībām, jau šā gada augustā, apstiprinot "Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu" jauno redakciju, tika veiktas būtiskas zonējuma izmaiņas. Tādējādi jau pašlaik daudzās vietās, uz kurām līdz šim tika attiecināti moratorija nosacījumi, atbilstoši zonējumam, apbūve vairs nav pieļaujama.

"Izskatot apbūves priekšlikumus iekšpagalmos, ir ļoti svarīgi ievērot gan iedzīvotāju pamatotas vajadzības, gan arī zemes īpašnieku likumiskas intereses. Tieši tāpēc šādu projektu attīstītājiem tiek izvirzīta jauna prasība – projekta obligāta izskatīšana pilsētas arhitekta kolēģijā. Tikai saņemot šīs institūcijas profesionālu un koleģiālu saskaņojumu, būs iespējams šādas būvniecības ieceres virzīt tālākai izskatīšanai," uzsver Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja Sergejs Dolgopolovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!