Olimpisko spēļu laureāti saņems aptuveni septiņas reizes lielākas naudas balvas nekā paraolimpiskie medaļnieki, noteikts Rīgas domes (RD) Izglītības, jaunatnes lietu un sporta departamenta ceturtdien apstiprinātajā sportistu prēmēšanas instrukcijas projektā.

RD Sporta pārvaldes vadītājs Kārlis Villerušs RD deputātiem uzsvēra, paraolimpisko spēļu uzvarētājiem prēmijas ir mazākas, jo šīs sacensības ir tikai "sevis apliecināšana cīņā ar slimību". Viņš arī norādīja, ka dome nevarētu paraolimpiešiem piešķirt līdzvērtīgas summas kā olimpisko spēļu uzvarētājiem, jo tam pietrūktu līdzekļu un būtu jāsamazina prēmijas olimpiskajiem čempioniem.

Villerušs arī klāstīja, ka prēmiju piešķiršana sportistiem par panākumiem ir tikai "domes labā griba".

Projekts paredz, ka par pirmo vietu olimpiskajos individuālajos sporta veidos dome piešķirs prēmiju līdz 30 tūkstošiem latu, par iegūtu otro vietu - līdz 20 tūkstošiem latu, bet attiecīgi sestās vietas ieguvējs saņems līdz trim tūkstošiem latu.

Savukārt paraolimpiskajās spēlēs vai Eiropas čempionātā pieaugušajiem pirmās vietas ieguvēji saņems prēmijas līdz pieciem tūkstošiem latu, attiecīgi trešās vietas ieguvēji saņems līdz diviem tūkstošiem latu.

Plānots, ka turpmāk pretendentus balvas saņemšanai izvirzīs Rīgas sporta klubi un federācijas, savukārt pretendentus vērtēs speciāli izveidota departamenta Vērtēšanas komisija.

Prēmija sportistu treneriem paredzēta 50% apjomā no sportista prēmijas.
Instrukcija paredz, ka prēmijas tiks piešķirtas par sasniegumiem olimpiskajās vai paraolimpiskajās spēlēs, pasaules vai Eiropas čempionātos pieaugušajiem, tostarp invalīdiem, pasaules vai Eiropas čempionātos jauniešiem un junioriem, tostarp invalīdiem, pasaules vai Eiropas kausa izcīņā kopvērtējumā pieaugušajiem, pasaules mēroga augsta prestiža tradicionālās un masveida sacensībās, Latvijas vasaras un ziemas olimpiādē, Eiropas kausa izcīņā sporta spēļu klubu komandām, Latvijas čempionātu vai kausu izcīņā sporta spēļu klubu komandām.

Galīgo lēmumu par instrukcijas projektu pieņems dome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!