Rīgas pašvaldība plāno noraidīt visus 24 000 domnieka Igora Pimenova (SC) privatizācijas ierosinājumus, liecina Rīgas domes Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas deputātiem sagatavotais lēmumprojekts.
Pirms divarpus gadiem, 2006. gada vasarā, Pimenovs pieteicās privatizēt visus - vairāk nekā 24 000 - brīvos pašvaldības īpašumus, "lai privatizācija kļūtu caurskatāmāka un katrs Latvijas iedzīvotājs varētu piedalīties īpašumu izsolē".


"Iesākumā jāuzsver, ka administratīvie izdevumi, kas būtu nepieciešami, lai izskatītu Igora Pimenova privatizācijas ierosinājumu par visām 24 473 nekustamā īpašuma vienībām, četras reizes pārsniedz 2008. gada budžeta tāmē piešķirto finansējumu Rīgas pilsētas pašvaldības nekustamā īpašuma privatizācijas procesa nodrošināšanai kopumā," sacīja Īpašuma departamenta preses sekretāre Liene Pētersone.


Tāpat Pētersone atzīmēja, ka vairāki īpašumi, kuru privatizāciju Pimenovs bija ierosinājis, jau nodoti privatizācijai, taču viņš kā privatizācijas subjekts nekādas darbības, lai šos īpašumus reāli privatizētu, tā arī netika uzsācis.


"Lai arī personai, kura ierosinājusi īpašuma privatizāciju, ar to nerodas kāds pienākums, jāpastāv pamatotai interesei ierosināt šo īpašumu privatizāciju, par ko, ņemot vērā Pimenova kunga līdzšinējo rīcību, Īpašuma departamentam tomēr pastāv bažas," norādīja Pētersone.


Likumdevējs ir paredzējis termiņu, kādā pašvaldības domei jāpieņem lēmums par īpašuma nodošanu privatizācijai vai atteikumu nodot privatizācijai. Privatizācijas ierosinājumu par visu Rīgas pilsētas pašvaldības īpašumu privatizāciju izvērtēšana un attiecīgu privatizācijas procesu uzsākšana padara faktiski neiespējamu pārējo privatizācijas ierosinājumu izskatīšanu un lēmumu pieņemšanu likumdevēja noteiktajos termiņos, skaidroja departamenta pārstāve.


Līdz ar to tiek aizskartas to personu tiesības un tiesiskās intereses, kuras izteikušas skaidru vēlmi ierosināt attiecīga īpašuma privatizāciju. Ievērojot interešu samērīguma principu, šāda situācija ir pretēja likumam un nav pieļaujama, uzsvēra Pētersone.


"Rīgas domes mājaslapā ir redzami tikai kadastru numuri un adreses, bet nav nekādas citas informācijas par īpašumu, piemēram, vai tam nav apgrūtinājumu," iepriekš stāstīja deputāts.


Tādēļ ikvienam, kurš interesējas par kādu no objektiem, jāraksta privatizācijas pieteikums, lai uzzinātu gan zemesgabala platību, gan iespējamos apgrūtinājumus, gan citus parametrus, norādīja Pimenovs.


Viņš gan neplānojot privatizēt nevienu no aptuveni 24 000 brīvo pašvaldības īpašumu, jo tas būtu pretēji apjomīgā privatizācijas pieteikuma iesniegšanas mērķim - lai iedzīvotāji būtu informēti par pašvaldības objektiem un varētu iegādāties tos, kurus vēlas.


Pimenovs skaidroja, ka privatizācijas pieteikumu izskatīšana ilgst līdz četriem mēnešiem, bet iedzīvotājiem tādējādi jātērē laiks, lai noskaidrotu interesējošā objekta parametrus.


Komiteja par Pimenova ierosinājuma noraidīšanu lems pirmdien, 15. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!