Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pagājušajā diennaktī Latvijā veikti 2690 Covid-19 testi un reģistrēti 34 jauni saslimšanas gadījumi, vēsta Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

SPKC rīcībā esošā informācija liecina, ka 24 saslimušie ir kontaktpersonas – 19 no tiem ir viena uzņēmuma darbinieki. Savukārt astoņi saslimušie atgriezušies no ārvalstīm – Krievijas, Turcijas, ASV.

SPKC pārstāve Ilze Arāja portālam "Delfi" atklāja, ka uzliesmojums ir kādā pārtikas nozares uzņēmumā.

Vēl divām personām tiek precizēti inficēšanās apstākļi. Epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās.

No pagājušajā diennaktī Latvijā atklātajiem 34 jaunajiem inficētajiem 23 ir reģistrēti Rīgā. Četri inficētie ir reģistrēti Salaspils novadā, pa diviem – Jūrmalā un Ķekavas novadā, savukārt pa vienam jaunam inficētajam atklāts Jelgavā un Olaines novadā. Viens inficētais reģistrēts arī Tukuma novadā, kur iepriekš visi saslimušie bija atlabuši, liecina ziņu aģentūras LETA apkopotā informācija.

Otrdien reģistrētais saslimušo skaits ir lielākais kopš 3. aprīļa, kad tika reģistrēti 35 saslimšanas gadījumi.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) mikroblogošanas vietnē "Twitter" ierakstījusi komentāru par atklātajiem saslimšanas gadījumiem, sakot, ka "34 jauni Covid-19 inficētie ir apliecinājums, ka testēšanas sistēma strādā, epidemiologi veic savu darbu".

Tāpat ministre norāda, ka "mums, sabiedrībai, kopumā jāpaveic savs - pašizolācija, uz kuriem tas attiecas, distancēšanās, kur iespējams, roku higiēna, dezinfekcija, arī maskas".

"Cik ilgi tā varēsim turpināt, lielā mērā atkarīgs no sabiedrības līdzestības un apzināšanās, ka Covid-19 nav joks un izdomājums," uzsver Viņķele.

Viņķele ir pārliecināta, ka Covid-19 izplatību ar administratīvām metodēm apturēt īsti nevarēs. "Jā, sodi par ierobežojumu neievērošanu, bet tā nevar būt ilgtspējīga un pamata metode. Izpratne un atbildība, pierādījumos balstīti samērīgi ierobežojumi un visu sadarbība," uzskata ministre.

Pēdējās diennakts laikā nav stacionēts neviens pacients ar Covid-19, kopā stacionāros ārstējas 10 pacienti, visi ar vidēji smagu slimības gaitu.

Kopā no stacionāra izrakstīti 216 pacienti.

Latvijā kopā veikti 299 085 izmeklējumi, saslimušas 1560 personas un 1248 izveseļojušās, 36 mirušas.


Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā bija izsludināta ārkārtējā situācija, kas beidzās 9. jūnijā.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!