Aptuveni piecdesmit gadus vecam vīrietim, kas ievietots kādā no Rīgas privātklīnikām, ir konstatēta Kreicfelda–Jakoba slimība jeb cilvēka sūkļveida encefalopātija, kas vīrietim attīstījusies smadzeņu iekšējo izmaiņu rezultātā. Šis ir trešais šīs slimības reģistrēšanas gadījums Latvijā pēdējo piecu gadu laikā, taču Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) mierina, ka vīrietim atklātā neārstējamā slimība nav bīstama apkārtējiem, ceturtdien raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze".
Šīs slimības izraisītājs nav govju trakumsērga, bet slimība var attīstīties vecāka gadagājuma cilvēkiem, kā arī ģenētisko izmaiņu rezultātā.

Saslimušais vīrietis pirms vairākiem gadiem strādājis ārzemēs, kur, kā liecināja sākotnējie dati, iespējams, inficējies ar šo bīstamo slimību, ēdot jēlu liellopu gaļu, ziņo laikraksts, atsaucoties uz neoficiālajiem avotiem.

SVA to noliedz - epidemiologi noskaidrojuši, ka šī saslimšana nav saistīta ar trakumsērgu. Pirmās slimības pazīmes bijusi slikta pašsajūta un redzes pasliktināšanās. Slimības ilgums ir trīs mēneši līdz gadam. Tās iznākums ir letāls.

SVA informācija liecina, ka Kreicfelda - Jakoba slimība (KJS) ir arī labi zināma prionu izraisīta cilvēka slimība, kura pirmo reizi aprakstīta 1920. gadā. KJS gaitā saslimušajam progresē demencija jeb garīgo spēju zudums un attīstās smagi neiromuskulārie traucējumi. Slimība sākas pakāpeniski ar atmiņas zudumiem uz neseniem notikumiem, darbspēju samazināšanos, izmaiņām emocionālā sfērā, it īpaši ar intereses zudumu par sabiedrisko dzīvi. Slimības sākumu apkārtējie uzskata par nelielu depresiju.

Pēc dažām nedēļām pievienojas citi simptomi - nestabila šūpojoša gaita, redzes traucējumi un dažreiz halucinācijas, mēles stīvums, runas novilcināšana un grūtības atrast pareizo vārdu. Tālāk slimība progresē ātri, attīstās smaga neiroloģiskā simptomātika, raksturīga mioklonāla ekstremitāšu kustība. Pēdējā slimības stadijā slimnieks pilnīgi zaudē garīgās un fiziskās funkcijas, viņš guļ bez samaņas. Visbeidzot iestājas koma un slimnieks mirst parasti no pievienojušās pneimonijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!