Valsts policijas (VP) priekšnieka konsultants Juris Rekšņa ir pārsteigts par Iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara (LPP) lēmumu un uzskata, ka, atstādinot VP priekšnieku Jāni Zaščirinski un VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes (GKPP) priekšnieku Aivaru Griguli, ministrs rīkojies pretrunā ar likumu.
"VP priekšnieku, pamatojoties uz Latvijas likumdošanu, iecelt un atstādināt var vienīgi Ministru kabinets, bet VP GKPP priekšnieku - vienīgi pats VP priekšnieks," norāda Rekšņa.

VP priekšnieka konsultants, jautāts, vai, viņaprāt, bija jāatstādina Zaščirinskis, atbildējis: "Ja runa ir tikai par Valmieras gadījumu, tad noteikti nē, bet kopumā spriest par priekšnieka atbilstību ieņemamajam amatam nav manā kompetencē."

Zaščirinskis paziņojis, ka līdz Ministru kabineta lēmumam par viņa atbrīvošanu policijas priekšniekam neesot pamata piekāpties Jaundžeikaram un atstāt šo amatu. Zaščirinskis norādīja, ka šobrīd juridiski vienīgi viņam ir tiesības iecelt un atbrīvot no amata VP GKPP priekšnieku, bet atbrīvot Griguli Zaščirinskis negrasās, pamatojoties uz gaidāmo NATO samitu Latvijā.

Tomēr jaunā policijas priekšnieka amatam šobrīd Jaundžeikars plāno izvirzīt citu - ar svaigām idejām un progresīvāku domāšanu bagātu personību, taču, kurš tas būs, vēl neesot skaidrs, tāpēc no kandidātu nosaukšanas ministrs šobrīd atturējās.

Pēc Jaundžeikara domām, no amata it kā atbrīvotā VP priekšnieka pienākumus uz laiku līdz jauna priekšnieka apstiprināšanai pildīs VP Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieks Arvīds Marhels, informē iekšlietu ministra palīgs Krists Leiškalns.

Tā kā Zaščirinskis vēl nav iepazinies ar apjomīgajiem izmeklēšanas rezultātiem, komentēt Jaundžeikara lēmumu viņš atteicies, tāpat kā Grigulis, kurš šobrīd atrodas slimnīcā, tāpēc nav bijis informēts par iekšlietu ministra tresdien paziņoto lēmumu atbrīvot viņu no amata. "Neesmu kompetents šajā lietā, jo neesmu vēl informēts par lēmumu un tā detaļām," teicis Grigulis.

Intervijā Latvijas Radio, jautāts, vai viņš pats negrasās atkāpties no amata, ministrs atzina, ka tādu domu viņš neesot pieļāvis, jo, viņaprāt, vainojama ir pati sistēma, nevis ministra darbība.

Jaundžeikars uzsvēra, ka ir uzsākts darbs, lai uzlabotu situāciju policijas dienestā, un ir apmaksāta liela daļa policijas parādu.

Radio intervijā ministrs piezīmēja, ka, veicot izmeklēšanu, tika atrasti iemesli, kā šādas traģēdijas var rasties, bet izvairīgi Jaundžeikars atbildēja par pašas traģēdijas iemesliem, aizbildinoties, ka tie pilnībā taps skaidri pēc kriminālprocesa izmeklēšanas.

"Komisija izmeklēšanu ir beigusi, bet dienesta izmeklēšana turpināsies. Valmieras gadījums ir tikai viens no visiem," pastāstīja Jaundžeikars.

Par gadījumu Valmierā disciplināri sodīts arī VP GKPP Prevencijas biroja Licencēšanas un atļauju sistēmas nodaļas priekšnieks Andris Sudārs un VP Galvenās Administratīvās pārvaldes Informācijas un sakaru biroja priekšnieks Valdis Stupāns. Viņiem piemērots disciplinārsods - piezīme. Savukārt VP GKPP Operatīvās vadības biroja priekšniekam Haraldam Laidiņam izteikts aizrādījums.

Jau ziņots, ka, iepazīstoties ar īpašās izmeklēšanas komisijas ziņojumu par traģēdiju Valmieras rajona Policijas pārvaldē, kur 30.jūlijā IeM darbinieks nošāva divus policistus, Jaundžeikars nolēmis no amata atbrīvot divus policijas ģenerāļus - Zaščirinski un Griguli.

IeM Par policijas priekšnieku atlaišanu Jaundžeikars trešdien paziņoja preses konferencē, kurā tika publiskots izmeklēšanas komisijas atzinums.

"Izmeklēšanas rezultātā konstatēta virkne nepilnību VP un IeM Informācijas centra (IC) darba organizēšanā," teica Jaundžeikars. Ministrs uzsvēra, ka pēdējā laika notikumus policijā veicinājusi ievērojami zemais darba neorganizētības līmenis.

Valmieras pilsētas un rajona policijas pārvaldes priekšnieka Jura Andersona rīcība tiks izmeklēta kriminālprocesa ietvaros, bet IC priekšniekam Jānim Rītiņam un viņa vietniekam Jurim Melderim izteikts brīdinājums par neatbilstību ieņemamajam amatam.

"Zaščirinskis ir izdarījis daudz, bet nav paveicis to, ko gaidīju. Viņam trūkst kolektīva darba organizēšanas spējas," trešdien teica Jaundžeikars.

Komisijas galvenais uzdevums bija izvērtēt, kā ir sakārtota normatīvā bāze un izvērtēt nepilnības, kas novedušas līdz Valmieras traģēdijai.

Amatpersonas norādīja, ka sadarbība un informācijas apmaiņa starp IC un VP šobrīd ir nepietiekama.

Nākotnē plānots no budžeta līdzekļiem pieprasīt papildus finansējumu IeM struktūru sakārtošanai, lai galvenokārt policijā strādāt nāktu tādi cilvēki, kas grib, var un ir cienīgi strādāt dienestā, lai sabiedrība justos droša par viņu darbu, trešdien norādīja Straume.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!