Foto: DELFI Aculiecinieks

Spēcīgais negaiss, par ko pirmdien rīta pusē brīdināja Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, ap pulksten 14 sasniedza Rīgu, appludinot atsevišķas ielas un liekot veidoties transporta sastrēgumiem, novēroja portāls “Delfi”.

Transporta sastrēgums pie Salu tilta ir lielāks nekā darbadienas vakarā, kad visi brauc mājās no darba.


Galvenokārt to veido autovadītāji, kas mēģina paglābt savus auto no potenciālas krusas, cerot uz brīvu vietu "Plaza" daudzstāvu stāvvietā, daudzi stihiski noparkojušies zem Salu tilta "burtiski spoguli pie spoguļa", novēroja portāls "Delfi".


Daži auto vienkārši piebraukuši apļa malā zem tilta, kur nelīst, un stāv. Braucot "Mola" virzienā, ir līdzīga situācija. Daudzviet galvaspilsētā applūdušas ielas un brauktuves, kas apgrūtina braukšanu pat tur, kur nekad nekas neapplūst.

"Delfi" novēroja, ka applūdušas ielas ir daudzviet galvaspilsētā – arī Iļģuciemā, kur tiek ziņots par pamatīgi applūdušu Dzirciema ielu.

Foto: LETA

Tāpat pamatīgi applūdusi Stabu iela.


Uzņēmums "Rīgas satiksme" vietnē "X" ap pulksten 16 vēstīja, ka lielas peļķes dēļ pilsētā apstājusies 5. tramvaja satiksme. Stundu vēlāk tika ziņots, ka tramvaja kustību izdevies atjaunot.


Fotogrāfs Normunds Rīgā, Juglā fiksējis negaisa postījumus, kur vētrā nolauzti vairāki koki.

Jau ziņots, ka pirmdien, 7. augustā, negaisa mākoņiem sasniedzot Latviju, valsts rietumu un centrālajos rajonos gaidāmas ekstremāli stipras lietusgāzes ar nokrišņu daudzumu virs 30 milimetriem, krasām vēja brāzmām līdz 30 metriem sekundē, kā arī gaidāma ļoti liela krusa.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) izplatījis augstākā līmeņa – sarkano – brīdinājumu par pērkona negaisu.

Sarkanais pērkona negaisa brīdinājums ir spēkā līdz pulksten 19.


Pēc spēcīgās lietusgāzes Rīgā sākta ūdens peļķu atsūknēšanu vietās, kur tās apgrūtina transportlīdzekļu satiksmi, portāls "Delfi" uzzināja Rīgas domes Satiksmes departamentā.

Patlaban specializētā tehnika, hidrodinamiskās mašīnas, strādā pilsētas centra ielās, Bolderājā, Čiekurkalnā, kā arī Teikā.

Tehnika nosūknē uz brauktuves sakrājušos lietus ūdeni, savukārt ielu uzturēšanas speciālisti pārbauda, vai nav nosprostotas kanalizācijas akas. Kopā darbu veic astoņas lietus ūdens atsūknēšanas specializētās mašīnas.

Vienlaikus speciālisti šobrīd turpina novērtēt un pārbaudīt Rīgas ielas un tiltus, lai pēc nepieciešamības norīkotu tehnikas vienības uz vietām, kur vajadzētu atbrīvot brauktuves no lietus ūdens. Tāpat ielu un tiltu uzturēšanas uzņēmumiem uzdots pastiprināti pievērst uzmanību lietus ūdens uztvērējakām un nepieciešamības gadījumā tās attīrīt.

Rīgas iedzīvotāji par applūdušām ielām aicināti ziņot, zvanot Rīgas domes Satiksmes vadības centram uz bezmaksas telefona numuru 80003600.

Rīgas domes Satiksmes departaments atgādina, ka pie tik apjomīga un vienlaicīga nokrišņu daudzuma notekūdeņu sistēma nevar uzreiz novadīt visu ūdens apjomu, tas aizplūst pakāpeniski. Tāpat jāņem vērā, ka lietus ūdens aizplūst lēnāk vietās, kur noteku sistēma vēl nav atjaunota.

Spēcīgu lietusgāžu laikā Rīgā applūst tās ielas, kurās vēsturiski nav izbūvēta lietus ūdens kanalizācijas sistēma vai tā vēl nav atjaunota.

Jaunas lietus ūdens kanalizācijas sistēmas tiek izbūvētas jaunbūvējamām ielām un satiksmes objektiem, kā arī ielās, kas tiek pārbūvētas. Ikdienā tiek veikts preventīvs darbs, pārbaudot gan sūkņu stacijas, gan kolektorus, lai nodrošinātu to nepārtrauktu darbību lietavu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!