Foto: F64
Finanšu ministrs Einārs Repše (JL) uzdevis Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoram Dzintaram Jakānam līdz ceturtdienai atcelt visus iepriekšējos rīkojumus par VID darbinieku pārcelšanu uz jaunajām darbavietām reorganizācijas ietvaros. Jakāns uzskata, ka šāda Repšes rīcība var apdraudēt VID spēju pildīt savas funkcijas un attiecīgi iekasēt budžeta ieņēmumus.

Saskaņā ar VID reformas plānu no šī gada 1.novembra tiek likvidētas VID teritoriālās iestādes. Pagājušajā nedēļā Jakāns parakstījis rīkojumus, atbilstoši jaunajam VID struktūras modelim kopumā izveidojot sešas jaunas struktūrvienības. Uz jaunizveidotām struktūrvienībām kopumā pārcelti 468 darbinieki, portālu "Delfi" informēja VID.

Saskaņā ar likumu VID ir finanšu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, tādējādi VID ģenerāldirektoram Dzintaram Jakānam ir jāpilda ministra rīkojumi, sacīja Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis.

Kaut arī finanšu ministrs 14.oktobrī un vēlāk atkārtoti 19.oktobrī bija devis rīkojumu Jakānam "nekavējoties veikt visas nepieciešamas likumā noteiktās procesuālās darbības, lai nodrošinātu konkursu izsludināšanu uz VID ģenerāldirektora vietnieku amatiem", FM rīcībā nav informācijas, ka šis rīkojums ir izpildīts.

Tagad atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likuma 37.pantam ministrs VID vadību lūdzis iesniegt paskaidrojumus par lietderības un juridiskajiem apsvērumiem, laikā no ceturtdienas līdz pirmdienai ieceļot VID pārvalžu direktorus vai to vietniekus, kas netika saskaņots ar finanšu ministru.

Jarockis atzīmēja, ka VID reorganizācijas ietvaros ir jāizsludina divi konkursi - uz VID ģenerāldirektora vietnieka muitas jomā un Muitas pārvaldes direktora amatu, kā arī uz VID ģenerāldirektora vietnieka nodokļu jomā un Nodokļu uzskaites un piedziņas pārvaldes direktora amatu.

Pamatojot savu rīcību, Repše norāda, ka "cilvēkiem, kas kontrolē finanšu jomu, ir jābūt nevainojamai reputācijai. Ņemot vērā, ka dienesta līdzšinējā personālvadībā ir zināmas nepilnības, turklāt šodien darba tirgū ir daudz kvalificētu speciālistu, kuri palikuši bez darba, mans mērķis ir izvēlēties labākos kandidātus no maksimāli plaša pretendentu loka un tādējādi uzlabot dienesta darbu".

Finanšu ministrs Einars Repše (JL), kurš saskaņā ar valsts pārvaldes likumu pārņēmis savā kompetencē valsts ieņēmumu dienesta (VID) reorganizācijas organizēšanu, uzskata, ka VID vadībā ir nepieciešamas būtiskas pārmaiņas, lai reorganizācijas rezultātā tiktu nodrošināta efektīvāka nodokļu iekasēšana.

Savukārt pirmdien darba dienas beigās VID no Repšes saņēmis rezolūciju, kurā uzdots nekavējoties līdz ceturtdienai atcelt visus iepriekš pieņemtos lēmumus par personu pārcelšanu jaunizveidoto struktūrvienību vadītāju amatos un sniegt paskaidrojumu par lietderības un juridiskajiem apsvērumiem, pārceļot personas amatos un nesaskaņojot to ar finanšu ministru.

Jakāns norāda, ka līdz 1.novembrim, kad tiek likvidētas VID teritoriālās iestādes, ir jāizveido tāda VID struktūra, kas nodrošina visu VID funkciju un uzdevumu īstenošanas nepārtrauktību.

"Lai to nodrošinātu, rīkojos atbilstoši likumam [..], attiecīgi izvērtējot VID darbinieku līdzšinējo darba pieredzi un darba rezultātus. Ja šobrīd jāatceļ visi iepriekš minētie rīkojumi, tas rada nopietnus riskus un draudus tam, ka līdz ar 1.novembri netiks nodrošināta VID funkciju un uzdevumu izpildes nepārtrauktība, tādējādi arī negatīvi tiks ietekmēta valsts budžeta ieņēmumu nodrošināšana, Eiropas Savienības muitas robežas drošība un citu valstiski svarīgu uzdevumu veikšana," paudis VID vadītājs.

Saskaņā VID ģenerāldirektora parakstītajiem rīkojumiem un apstiprināto VID struktūras modeli, šobrīd ir izveidotas šādas VID struktūrvienības – Juridiskās un pirmstiesas strīdu izskatīšanas pārvalde, Nodokļu kontroles pārvalde, Nodokļu maksātāju konsultāciju pārvalde, Muitas auditu pārvalde, Administratīvā pārvalde, Sabiedrisko attiecību pārvalde.

Jau ziņots, ka šīs nav pirmās nesaskaņas starp ministru un VID vadītāju. Jakāns publiski paudis, ka Repše, ignorējot likumu, cenšas par VID ģenerāldirektora vietniekiem iecelt savus partijas biedrus.

Savukārt Repše iepriekš ierosinājis pret Jakānu disciplinārlietu, kuras rezultātā Jakāns sodīts, samazinot viņa algu uz sešiem mēnešiem par 20%. Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija konstatēja, ka Jakāna rīcībā – prettiesisku rīkojumu parakstīšanā – ir saskatāmi klaji nolaidīga attieksme pret saviem pienākumiem pārraudzīt visa dienesta darbību. Jakāns ir sodīts, jo pirms kāda laika bija no amata atbrīvojis divus Finanšu policijas darbiniekus, kurus apsūdzēja žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonu sarunu noklausīšanā. Taču tā kā policisti turpināja tiesāties, viņam nebija šādu pilnvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!