Viens no partijas "Jaunais laiks" (JL) dibinātājiem, finanšu ministrs Einārs Repše atteicies no turpmākās darbības partijas valdē, sestdien kopsapulcē, spriežot par valdes locekļu kandidātiem, paziņoja JL valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Tomēr Repše negrasās atkāpties no finanšu ministra amata, portālam "Delfi" apliecināja viņa preses pārstāvis Aleksis Jarockis, norādot, ka ir tikko sazinājies ar Repši. "Tādu iespēju Repše pat neapsver un pilnīgi un kategoriski noraida šādas baumas," sacīja Jarockis.

Arī pats Repše portālam "Delfi" apliecināja, ka no ministra amata atkāpties negrasās. "Protams, ja premjerministrs būtu neapmierināts ar manu darbu, viņš vienmēr var pieprasīt ministra demisiju," īsziņā portālam norāda Repše.

Vienlaikus viņš uzsver, ka "prettiesiska un neētiska rīcība ir jāapzinās un jālabo pašai partijas vadībai, tikai tad tam ir kāda paliekoša jēga". "Es savu viedokli un protestu partijas vadībai [par Dana Titava izslēgšanu] esmu ļoti skaidri izteicis," norāda Repše, piezīmējot, ka "citādi vēlu viņiem visas sekmes turpmākajā darbā".

Atbildot uz jautājumu, vai viņš varētu vispār izstāties no JL, Repše portālam "Delfi" atbildēja, ka "valde un partijas vadītāja, pirms pieņēma sasteigto un nemotivēto lēmumu, bija brīdināta un pilnā mērā apzinājās lēmuma gaidāmās sekas".

Partijas valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa žurnālistiem izvairīgi atbildēja, kā JL vērtē Repšes aso reakciju uz Titava izslēgšanu un iespēju, ka viņš varētu pamest partiju. "Repše ir JL dibinātājs un svarīgs cilvēks Latvijas politikā," sacīja Āboltiņa, paužot cerību, ka viņš nepametīs partiju.

Viņa uzsvēra, ka Repše bija klāt pie JL dibināšanas, un arī šobrīd ir būtiski, lai partijai tiks svarīgā brīdī – partiju apvienības "Vienotība" tapšanas laikā - viņš piedalītos. "Repše ir pieaudzis, kompetents politiķis, kurš spēj saskatīt savu vietu politikā," sacīja Āboltiņa, uzsverot, ka šobrīd ir svarīgi atnest sīkas domstarpības un mobilizēties lielajiem mērķiem.

Āboltiņa arī izvairīgi komentēja, vai Repše varēs palikt finanšu ministra amatā, ja izlems pamest JL, vien atkārtoti uzsverot Repšes lielo lomu un nozīmi gan JL, gan valsts politikā kopumā.

Premjers Valdis Dombrovskis žurnālistiem sacīja, ka pēc sestdienas rīta notikumiem ir sazinājies ar Repši un saņēmis apliecinājumu, ka finanšu ministrs neplāno izstāties no JL. "Finanšu ministrs Repše bauda gan JL, gan manu uzticību, un līdz ar to nevar būt runas par viņa izslēgšanu," sacīja Dombrovskis.

Premjers atzina, ka "visi sestdien pieņemtie lēmumi par personālijām bija nedaudz emocionāli", neprecizējot, vai šo apzīmējumu attiecina uz Repšes reakciju vai arī pašu valdes lēmumu.

Dombrovskis arī atteicās skaidrot, kādēļ viņš pats atturējies valdes balsojumā par Titava izslēgšanu.

Jau vēstīts, ka Repše sestdien asi nosodīja partijas valdes pieņemto lēmumu izslēgt no partijas par JL "pelēko kardinālu" dēvēto Danu Titavu, kurš ir ilggadīgs Repšes domubiedrs un palīgs, un nepiedalās partijas kopsapulcē.

JL valde sestdien īsi pirms kopsapulces ārkārtas sēdē izslēdza Titavu no partijas par "rupjiem disciplīnas pārkāpumiem".

Sestdien Rīgā notiek JL kopsapulce, kurā partijas biedri balsos par partijas dalību jaunveidojamajā apvienībā "Vienotība", kurā plāno apvienoties JL, "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība citai politikai". Kopsapulce partijas valdes priekšsēdētāja amatā atkārtoti ievēlēja Āboltiņu, bet partijas domi arī turpmāk vadīs ekonomikas ministrs Artis Kampars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!