Finanšu ministrs Einars Repše (JL) uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku, kuru ierosinājis ceturtdien, no amata ir atstādinājis Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu, portālu "Delfi" informēja ministrijas Komunikācijas departamenta direktora vietnieks Aleksis Jarockis.

Šāds lēmums pieņemts pamatojoties uz to, ka Jakāns uzdotajā laikā apzināti nav izpildījis Repšes rīkojumus. Jakāns uz laiku ir atstādināts no pienākumu pildīšanas, saglabājot amata mēnešalgu un sociālās garantijas.

"Nav pieņemams, ka VID ģenerāldirektors sistemātiski un apzināti ignorē ministra uzdotos rīkojumus, tādējādi kavējot visa dienesta reorganizācijas procesu. Jakāna kunga rīcība kaitē VID tiešajam darbam kā rezultātā cieš VID klienti – visi nodokļu maksātāji," norāda Repše.

Ministra lēmums ir pamatots ar Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumu par amatpersonas apzinātu rīkojumu nepildīšanu, tādējādi kaitējot valsts pārvaldei.

Tā kā Jakāns nav izpildījis ministra 14. oktobrī un atkārtoti 19. oktobrī izdotos rīkojumus nekavējoties veikt visas darbības, lai izsludinātu konkursus uz VID ģenerāldirektora vietnieku amatiem līdz 21. oktobrim, kā arī rīkojumu atcelt no amatiem tos VID pārvalžu direktorus un viņu vietniekus, kuru iecelšana amatā netika saskaņota ar finanšu ministru, Repše nolēmis ierosināt disciplinārlietu.

Ar ministra rīkojumu VID ģenerāldirektoram ir uzdots līdz 29.oktobrim sniegt paskaidrojumus par norādītajiem tiesību normu pārkāpumiem disciplinārlietas izmeklēšanas komisijai.

Par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju ir iecelta VID ģenerāldirektora pirmā vietniece Galvenās nodokļu pārvaldes direktore Nelija Jezdakova.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL), uzzinot par Repšes lēmumu, norādīja, ka tas ir finanšu ministra lēmums. Viņš pagaidām neko nekomentēs, pirms nebūs uzzinājis kaut ko vairāk par Repšes lēmumu.

Jau ziņots, ka šīs nav pirmās nesaskaņas starp ministru un VID vadītāju. Jakāns publiski paudis, ka Repše, ignorējot likumu, cenšas par VID ģenerāldirektora vietniekiem iecelt savus partijas biedrus.

Savukārt Repše iepriekš ierosinājis pret Jakānu disciplinārlietu, kuras rezultātā Jakāns sodīts, samazinot viņa algu uz sešiem mēnešiem par 20%. Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija konstatēja, ka Jakāna rīcībā – prettiesisku rīkojumu parakstīšanā – ir saskatāmi klaji nolaidīga attieksme pret saviem pienākumiem pārraudzīt visa dienesta darbību. Jakāns ir sodīts, jo pirms kāda laika bija no amata atbrīvojis divus Finanšu policijas darbiniekus, kurus apsūdzēja žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonu sarunu noklausīšanā. Taču tā kā policisti turpināja tiesāties, viņam nebija šādu pilnvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!