Ministru prezidents Einars Repše uzskata, ka kultūras neiekļaušana nākamā gada valsts budžeta prioritāšu sarakstā ir pašu kultūras darbinieku un arī kultūras ministres Ingunas Rībenas politiska neveiksme.
"Taisnību sakot, pazaudēt tādu lietu ir īpaši politiski jāpacenšas. Tā ir īpaša politiskā neveiksme," intervijā Latvijas Radio sacīja valdības vadītājs.

Repše atgādināja, ka izskatīšanai Ministru kabineta sēdē bija sagatavots lēmumprojekts, kas paredzēja līdzās ārpolitiskajām prioritātēm - integrācijai Eiropas Savienībā un NATO - kā vienīgo prioritāti uzsvērt arī kultūru.

"Pazaudēt jautājumu, kuram ir vispārēja labvēlība un Ministru prezidenta atbalsts, ir uzskatāms par īpašu politisku neveiksmi. Šajā gadījumā - no kultūras ministra un kultūras darbinieku puses," uzskata Repše. Premjers norādīja, ka, "mēģinot uzsvērt šo vajadzību un sāpi, kultūras cilvēki nostādīja sevi pret visiem. Mēs pret pārējiem. Mēs, kultūras cilvēki, un pārējie - tie brahmaņi vai šūdras".

Repše arī sacīja, ka valdībai nevar būt tikai viena prioritāte. Tikpat labi par prioritātēm ir jāatzīst arī veselības aprūpe, sociālie un bērnu jautājumi, tieslietas, arī ārlietas. "Metode, katram vilkt deķīti uz savu pusi ir nepieņemama un neproduktīva. Mums, valdībai, jāstrādā vienotai kā komandai un jāspriež par jautājumiem kopumā. Arī sabiedrībai ir jāstrādā kopumā," uzsvēra valdības vadītājs.

Premjers atzina, ka gadījumā, ja kultūras darbinieki nebūtu centušies tik ļoti uzsvērt tieši "kultūras sāpi", tas nebūtu izraisījis vēlmi citiem ministriem uzsvērt "arī savu sāpi" un nebūtu bijis ierosinājuma kā prioritārus nākamā gada valsts budžetā atzīt vairākus pasākumus vai nevienu.

Repše piebilda, ka valdība jebkurā gadījumā nenobalsoja pret kultūru. "Taisni otrādi, mēs esam kultūrai nākuši pretī, cik vien iespējams," uzsvēra premjers, norādot, ka Kultūrkapitāla fonds arī nākotnē saglabās nemainīgu finansējumu un darbības kārtību, kā arī tiks garantēta fonda radošā brīvība.

Valdības vadītājs atzina, ka jautājums par kultūras jomas finansējumu vēl būtu jāapspriež "mierīgi un apdomīgi". "Domāju, ka valdībai pie šīs problēmas izdosies atgriezties," sacīja Repše.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!