Nākamais valsts budžeta izdevumu samazinājums neskars pensijas, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijā teica finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Kā ziņots, pirmdien Ministru kabinets apstiprināja šā gada valsts budžeta grozījumus ar 9,2% deficītu no iekšzemes kopprodukta (IKP). Taču jau tagad valdība domā par jauniem izdevumu samazinājumiem.

Repše uzsvēra, ka pašreizējā valdība pašlaik neplāno diskutēt par pensiju samazināšanu, īpaši, kamēr nav izdarīts viss, lai veiktu nepieciešamās reformas un ietaupījumus valsts pārvaldē.

Ministrs uzskata, ka Latvija, iespējams, pašlaik ir ekonomiskās krīzes "dziļākajā tumsā pirms rītausmas". Viņaprāt, straujš ekonomikas kritums, pēc kura seko straujš kāpums, ir labāks nekā lēna un ilga nīkuļošana.

Runājot par budžetā paredzētajām nodokļu izmaiņām, Repše pavēstīja, ka plānots samazināt pievienotās vērtības nodokli kurināmajai malkai. Savukārt dzīvokļu īpašniekiem nebūs negaidītu pārsteigumu, jo dzīvojamās platības netikšot apliktas ar nodokli. Izņemot luksusa platības, kas varētu būt vienam cilvēkam vairāk nekā 100 kvadrātmetri.

Kā ziņots, likumprojekts par šā gada valsts budžeta grozījumiem sagatavots, balstoties uz sākotnējām prognozēm, ka šā gada konsolidētais budžeta deficīts sasniegs 9,2% no IKP, tostarp centrālās valdības budžeta deficīts būs 8,2%, bet pašvaldību - 1% no IKP, liecina izskatīšanai valdībā iesniegtie dokumenti.

Valsts budžeta grozījumu projekts paredz, ka šogad Latvijas IKP salīdzināmās cenās samazināsies par 18%.

Šogad tiek prognozēts gada vidējās patēriņa cenu inflācijas samazinājums līdz 3,1%, decembrī 12 mēnešu inflācijai uzrādot negatīvu rādītāju - 1,7%.

Tāpat prognozēts, ka vidējā darba samaksa tautsaimniecībā kritīsies par 12%, darba meklētāju īpatsvars sasniegs 15,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!