Jautājums par legālās prezumpcijas principa un sākumdeklarēšanās ieviešanu atlikts uz "labākiem laikiem", portālam "Delfi" atzina finanšu ministrs Einars Repše ("Jaunais Laiks").

Viņš norādīja, ka Finanšu ministrijai un Valsts ieņēmumu dienestam šobrīd ir būtiski samazināts finansējums, līdz ar to pašlaik nevar runāt par šādu papildus pasākumu ieviešanu.

"Tikko varēsim, tad arī darīsim, par 2012.gadu vēl ir pāragri spriest," sacīja Repše.

Sākumdeklarēšanās principa ieviešanu solīja vairākas valdības, taču nav aizvien nav ievests.

Jau ziņots, ka martā Saeima noraidīja legālās prezumpcijas principa ieviešanu Kriminālprocesa likumā, taču JL solīja neatteikties no šī mērķa un meklēt iespējas to panākt. Vēl Aigara Kalvīša (Tautas Partija) valdības laikā tika pieņemti Ministru kabineta lēmumi par sākumdeklarēšanos, taču tā arī tā netika ieviesta līdzekļu trūkuma dēļ.

Sākumdeklarēšanu valstī mēģina ieviest jau desmit gadus, un tā būtiski atvieglotu tiesībsargājošo iestāžu cīņu pret nodokļu nemaksāšanu, nelegāli iegūtu līdzekļu legalizāciju un korupciju. Daži projekti paredzēja, ka cilvēkiem nebūs jādeklarē īpašumi, kas ir pieejami dažādos reģistros, piemēram, zemesgrāmatā, bet viss pārējais. Piemēram, ienākumi, uzkrājumi, kā arī aizņēmumi, aizdevumi vai citi darījumi, ja tie gadā pārsniegs 100 minimālās mēnešalgas, kā arī ārzemēs piederošais nekustamais un kustamais īpašums, vērtspapīri u.c.

Turpmākajos gados deklarācijas būtu jāiesniedz tām fiziskām personām, kuru mantiskajā stāvoklī salīdzinot ar sākotnējo deklarāciju ir notikušas izmaiņas - Latvijā vai ārvalstīs iegādāts nekustamais īpašums, kas nav reģistrēts Latvijas normatīvo aktu noteiktajā kārtībā, nepabeigti celtniecības objekti, arī kopīpašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!