Latvijas Bankas (LB) prezidents Einars Repše pēc partijas "Jaunais laiks" nākšanas pie varas solās samazināt nodokļus uzņēmējiem, tikt galā ar likumpārkāpējiem un uzlabot situāciju veselības aprūpē. Sarunā ar žurnālistiem Repše sacīja, ka viņa prioritāte ir Latvija kā sakārtota labklājības valsts.
"Pašlaik valsts atgādina televizoru vai radioaparātu, kas nestrādā un kurš tiek labots ar dažādām metodēm, te viens viņu nokrāso zaļā krāsā, te pieslēdz lielākam spriegumam, te izurbj caurumu," teica Repše.

Lai to sasniegtu, Repše plāno samazināt nodokļus godīgiem uzņēmējiem, jo pašreizējais nodokļu slogs aptuveni 95% uzņēmēju liek kļūt par pelēkās ekonomikas sastāvdaļu, jo viņi nevar atļauties maksāt visus nodokļus.

"Mums ir nepieciešams visu pelēko ekonomiku aplikt ar nodokļiem un aicināt visus uzņēmējus aiziet no pelēkās ekonomikas zonas, lai palielinātu Valsts kases ieņēmumus," klāstīja Repše.

Viņš sacīja, ka viņa vadītā partija aicinās uzņēmējus atteikties no dubultās grāmatvedības, pretī paredzot nodokļu samazināšanu un arī daļu jau samaksāto nodokļu atmasku jeb regresa mehānisma ieviešanu. Savukārt ar negodīgiem likumpārkāpējiem, tajā skaitā nodokļu nemaksātājiem, Repše ir gatavs uzsākt karu.

"Ja tagad nodokļus nemaksātu kādi pieci uzņēmumi, tad varētu runāt, ka viņi ir negodīgi, bet tā kā ir tagad, ir skaidrs, ka problēma ir pašā likumdošanā un uzņēmējiem ir jāsargā sevi no valsts patvaļas un idiotisma," sacīja Repše.

Runājot par veselības aprūpi, topošās partijas līderis teica, ka noteikti ir jāpalielina valsts budžeta daļa, kas tiek atvēlēta veselības aprūpei. Tai būtu jāpieaug no 3,23% pašlaik līdz 7% no IKP. To varētu izdarīt, panākot visu nodokļu iekasēšanu un neefektīvas valsts pārvaldes izmaksu samazināšanu. Viņš arī uzskata, ka valstī ir jāievieš obligātā veselības apdrošināšana, kas nomainītu neefektīvo Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūras darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!