Saeima šodien no Latvijas Bankas (LB) prezidenta amata pēc paša vēlēšanās atbrīvoja topošās partijas "Jaunais laiks" līderi Einaru Repši. Saeimas lēmums stājas spēkā šā gada 21.decembrī. Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas un Jaunās frakcijas Saeimas deputāti LB prezidenta amatam ir izvirzījuši Ingrīdu Ūdri.
Par Repšes atbrīvošanu šodien parlamentā izvērsās plašas un ironijas pilnas debates. Deputāts Juris Vidiņš aicināja atbalstīt Repšes atbrīvošanu, jo citādi tiks aizkavēta jauna laikmeta iestāšanās Latvijā. Deputāts Jānis Ādamsons apsveica līdzšinējā centrālās bankas vadītāja vēlmi pielikt punktu diskusijām par viņa atrašanos LB prezidenta amatā un aktīvu politisko darbību. Pēc Ādamsona domām, Repšes Saeimai iesniegtais atlūgums ir politisks dokuments, kurā viss tiek kritizēts. Ādamsons izteica vēlmi uzklausīt LB prezidenta atskaiti un izvērtēt LB atbildību, piemēram, par komercbanku krīzi.

Savukārt deputāts Ivars Godmanis pauda viedokli, ka, neskatoties uz divām krīzēm, kuras bija jāpārvar LB, pamatā tā savu funkciju desmit gados ir veikusi. Pēc Godmaņa domām, Repšem vajadzētu pateikties par viņa veikumu.

Turpretī deputāts Juris Dobelis savā runā izteicās par Repšes attieksmi gan pret savu darbu, gan pret aiziešanu no tā. Dobelis apšaubīja, vai Repšes atlūgums ir augstas amatpersonas cienīgi uzrakstīts dokuments. Viņš atzīmēja, ka paraksts uz tā ir citādāks nekā uz naudas zīmēm, kas liecinot vai nu par to, ka Repše dokumentu ir parakstījis pavirši, vai arī mainās viņa raksturs.

Dobelis arī uzsvēra, ka LB nav atrauta no saimnieciskās dzīves Latvijā. Šim viedoklim piekrita arī deputāts Arnis Kalniņš, pauzdams viedokli, ka LB ir pārāk maz rūpju veltījusi Latvijas saimnieciskās dzīves atdzīvināšanai. Pēc Kalniņa domām, LB pašai būtu jāuzņemas daļa atbildības par valstī izveidojušos situāciju.

Savukārt deputāts Aleksandrs Kiršteins retoriski vaicāja kolēģiem, vai viņi var iedomāties situāciju, ka ASV Federālo rezervju sistēmas priekšsēdētājs Alans Grīnspens paziņo - "viss ir sabrucis, viss ripo pie velna vecāsmātes, es nospļaujos un kandidēšu uz prezidenta amatu".

Kā ziņots, jauno centrālās bankas vadītāju amatā ir paredzēts apstiprināt pēc nedēļas. Pagaidām nozīmīgajam amatam ir izvirzīts tikai līdzšinējais LB viceprezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Lēmuma projektu par Ūdres izvirzīšanu prezidijam iesnieguši 11 LSDSP deputāti un Jaunās frakcijas pārstāvis Andris Bērziņš. Neformālās sarunās kā kandidāts šim amatam minēts arī Valsts kases pārvaldnieks Aivaris Veiss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!