Foto: LETA

Rēzeknē trešdienas rītā sāktā padomju pieminekļa "Rēzeknes atbrīvotājiem" jeb tautā sauktā "Aļošas" demontāža norit bez incidentiem, informēja Valsts policijā.

Trešdienas rītā lielākā daļa pieminekļa ir demontēta. Līdz ar demontāžas sākumu tehnikas rosīšanās piesaistīja garāmgāju uzmanību, taču viņi kādu brīdi uzkavējās un devās prom. Lielākā interese bijusi par piemineklī atveidotā karavīra statujas demontāžu, kas piesaistīja aptuveni 80 skatītāju uzmanību.

Pēc šīs pieminekļa daļas demontāžas iedzīvotāji izklīduši.

Padomju pieminekļa "Rēzeknes atbrīvotājiem" jeb tautā sauktā "Aļošas" demontāžas laikā Rēzeknē policijas ekipāža dežurē arī pie pieminekļa "Vienoti Latvijai" jeb "Latgales Māras", informēja Rēzeknes domes deputāte Ināra Groce (VL/TB/LNNK/ZP/JV/LRA/LP).

Abus pieminekļus šķir apmēram kilometrs - "Latgales Māra" atrodas pilsētas centrā pie pilsētas domes ēkas, savukārt "Aļoša" stāvējis pie Rēzeknes upes blakus autoostai.

Patlaban piemiņas vietā Sarkanās armijas karavīriem tiek jaukts pieminekļa postaments, skulptūra jau ir aizvesta. Vērotāju nav daudz, un nav vērojami nekādi protesti vai nekārtības. Ir vairākas policijas ekipāžas. Pieminekļa vietu Atbrīvošanas alejas un Latgales ielas krustojumā, iespējams, apzaļumos un iekļaus jau esošajos apstādījumos, ierīkojot tur atpūtas vietu, sacīja Groce.

Jau ziņots, ka demontāžas darbi sākti agri no rīta pulksten 5. Notikuma vietā dežūrē policijas pārstāvji.

Teritorija ap pieminekli, kas atrodas blakus Rēzeknes upei, ir nožogota, taču gājēju kustība pa blakus esošo Latgales ielu nav ierobežota.

Saskaņā ar šī gada 16. jūnijā Saeimā pieņemto likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" un "Latvijas Republikas teritorijā esošo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu sarakstu, kuri ir demontējami līdz šī gada 15. novembrim", Rēzeknes piemiņas vieta Sarkanās armijas karavīriem ir iekļauta minētajā sarakstā, līdz ar to pašvaldībai līdz 15. novembrim ir jāveic pieminekļa "Rēzeknes atbrīvotājiem" jeb tautā sauktā "Aļošas" demontāža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!