Foto: LETA

Piektdien, 5. martā, Rēzeknes pilsētas dome nosūtījusi vēstuli veselības ministram Danielam Pavļutam (AP), rosinot izskatīt iespēju Latvijas iedzīvotājiem nodrošināt arī vakcīnu "Sputnik V" vakcinēšanai pret Covid-19, tiklīdz to apstiprinās Eiropas Zāļu aģentūra (EZA), informēja pilsētas pašvaldībā.

Kā rakstīts pašvaldības mājaslapā, Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča (S) parakstītajā vēstulē norādīts, ka Rēzeknes pilsētas Sociālais dienests ir uzsācis darbu pie vakcinēšanas sarakstu gatavošanas un darba procesā noskaidrojās, ka gatavi vakcinēties ir tikai trešdaļa Rēzeknes pansionāta klientu.

Analizējot situāciju, Rēzeknes pašvaldība noskaidroja, ka liela daļa no tiem, kas atteicās, būtu gatavi vakcinēties ar "Sputnik V" vakcīnu, raksta pašvaldība.

Rēzeknes pilsētas pašvaldība uzskata, ka nav pieļaujama vakcinācijas procesa politizācija un sabiedrības veselība ir galvenā prioritāte, līdz ar to "Sputnik V" vakcīnas izmantošana ir loģisks solis vakcinācijas kapacitātes palielināšanai un pozitīva rezultāta sasniegšanai cīņā ar Covid-19, norāda pašvaldībā.

Jau ziņots, ka EZA uzsākusi Krievijā ražotās Covid-19 vakcīnas "Sputnik V" pārbaudi, teikts EZA interneta vietnē.

EZA izvērtēs datus, tiklīdz tie būs pieejami, lai izlemtu, vai vakcīnas sniegtie ieguvumi atsver riskus. Vakcīnas vērtēšana tiks turpināta, līdz būs pieejams pietiekami daudz pierādījumu oficiāla reģistrācijas pieteikuma iesniegšanai, portālu "Delfi" informēja Zāļu valsts aģentūras pārstāve Dita Okmane.
Ziņots, ka gadījumā, ja EZA ieteiks apstiprināšanai Krievijas vakcīnu pret Covid-19 "Sputnik V" lietošanai Eiropas Savienībā, tad noteikti tiks vērtēta to iegādes un lietošanas iespējamība arī Latvijā, šādu nostāju piektdien pauda Pavļuts.

Kā informēja ministra komunikācijas padomniece Lāsma Bindere, par šādu iespēju Veselības ministrijā ir spriests un nonākts pie lēmuma šobrīd Latvijā veidot vakcīnu portfeli tikai no vakcīnām, kuras ieteikusi reģistrēt EZA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!