Novembrī Rīgā tiks atzīmēta gan Lāčplēša diena, gan Latvijas Republikas Proklamēšanas diena, taču jau šobrīd zināms, ka 18. novembra atzīmēšana nenotiks tradicionāli, bet tiks meklēti alternatīvi risinājumi, portālam "Delfi" norādīja Rīgas domē.

Jau šobrīd ir skaidrs, ka šogad nebūs ierastie, tradicionāli kupli apmeklētie pasākumi, tādi kā uguņošanas priekšnesums 11. novembra krastmalā un citi. Savukārt plānotie koncerti tiek pārplānoti, lai tos varētu apmeklēt noteiktais apmeklētāju skaits un tie notiktu saskaņā ar epidemioloģiskajām prasībām.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments kopā ar pasākumu rīkošanā iesaistītajām valsts un pašvaldības institūcijām patlaban apspriež, kā organizējami gaidāmie svētki, lai ievērotu šobrīd noteiktās, un iespējams, novembrī aktualizētās nepieciešamās sociālās distancēšanās prasības.

Savukārt Nacionālā apvienība savā "twitter" profilā norādījusi, ka lāpu gājiens, kas tradicionāli notiek 18. novembrī, šogad notiks. Lai organizatori varētu pielāgoties dažādiem ar epidemioloģisko situāciju saistītiem noteikumiem, iedzīvotājiem, kas vēlas piedalīties lāpu gājienā, jāizpilda elektroniska pieteikšanās forma.

Partijā portālam "Delfi" norāda, ka gājiena iespējamais formāts vēl tiek diskutēts - iespējams, tiks koriģēta norises vieta, laiks vai dalības nosacījumi.

Rīgas domē norāda, ka lāpu gājiens un svecīšu nolikšana ir iedzīvotāju iniciatīva. Līdz ko tiks saņemts iesniegums par lāpu gājiena rīkošanu, domē arī lems, kā organizēt cilvēku plūsmu un ievērot visas epidemioloģiskās prasības.

Novembrī pilsētā tiks uzstādīts svētku nofomējums – karoglentes pie apgaismes stabiem uz tiltiem un ceļu pārvadiem, karogkonstrukcijas pilsētas skvēros un laukumos, dzīvās uguns noformējuma vides objekti kanālmalā.

Savukārt svētku uguņošanai paredzēto finansējumu plānots novirzīt, lai palielinātu iecerēto svētku koncertu skaitu un iedzīvotājiem piedāvātu vairākus koncerta norises laikus.

Līdztekus valsts svētku atzīmēšanai, notiks arī gaismas festivāls "Staro Rīga", taču tā norise tiks transformēta atbilstoši tajā brīdī valstī spēkā esošajiem normatīviem saistībā ar Covid -19 izplatības ierobežošanu.

Jau vēstīts, ka ņemot vērā ar Covid-19 izplatību saistītos valstī noteiktos ierobežojumus, nenotiks ikgadējās 11. un 18. novembrī plānotās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militārās parādes.

Otrdien pieņemtie noteikumi Covid-19 izplatības ierobežošanai nosaka, ka turpmāk privātos pasākumos drīkst pulcēties ne vairāk kā 30 cilvēku. Minētais skaits tiek pielīdzināts iepriekš noteiktajām cilvēku grupām, kas drīkstēja pulcēties, neievērojot distancēšanos – sporta treniņos, bērnu nometnēs u.tml. Tāpat tiek noteikts, ka privātos pasākumos ārā nedrīkst pulcēties vairāk nekā 300 cilvēku.

Savukārt ierobežojumi pulcēties privātos pasākumos tiek noteikti līdz šī gada 31. decembrim, atbilstoši tam kā ir noteikti ierobežojumi publiskiem pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!