Līdz ar auksta laika iestāšanos Rīgā apkure pieslēgta jau 87,9% jeb 6535 ēkām, pastāstīja AS "Rīgas siltums" (RS) Informācijas daļas vadītāja Linda Rence.

Apkure pieslēgta 439 jeb 92,6% izglītības iestāžu un 84 ārstniecības iestādēm jeb 94,4% no kopējā šo iestāžu skaita, kā arī vairāk nekā 6000 privāto nedzīvojamo un dzīvojamo ēku.

Apkure tiek pieslēgta pēc ēku apsaimniekotāju lūguma. Patlaban vairāk nekā 90% māju ir jaunie siltummezgli, kas ieslēdzas tikai nakts laikā, tādējādi nodrošinot iedzīvotājiem dzīvokļos optimālo 18-20 grādu temperatūru.

"Rīgas siltums" nevar pieslēgt vai atslēgt apkuri, kamēr nama īpašnieks vai apsaimniekotājs nav izteicis šādu lūgumu. Agrāk apkure tika pieslēgta, ja vidējā diennakts temperatūra trīs dienas pēc kārtas bija zemāka par plus astoņiem grādiem.

Rence atzina, ka esot vēl ēkas, kuru īpašnieki nevēlas pieslēgt apkuri.

Lai komfortabli sāktu šī gada apkures sezonu, dzīvokļu īpašniekiem, kad vēlas sākt apsildīt savus mājokļus, ir jāvēršas pie saviem apsaimniekotājiem ar lūgumu sākt apkures sezonu. Balstoties uz apsaimniekotāju lūgumu, RS sāks siltumenerģijas piegādi mājām.

Kā uzsvēra Rence, viens no veiksmīgas apkures sezonas priekšnosacījumiem ir nokārtotas parādsaistības par jau patērēto siltumenerģiju.

Iepriekšējā apkures sezona Rīgā sākās jau pagājušā gada oktobra sākumā, bet vairums ēku tika apkurei pieslēgtas līdz oktobra beigām. Skolām un bērnudārziem apkuri sāka pieslēgt jau septembra vidū.

2007./2008.gada apkures sezona sākās septembra beigās, bet noslēdzās aprīļa beigās.

Savukārt 2006./2007.gada apkures sezona Rīgā bija garākā vēsturē. Apkuri sāka pieslēgt 2006.gada 19.oktobrī, bet siltumenerģijas piegāde pēdējām mājām tika pārtraukta 2007.gada 15.maijā, tādējādi apkures sezona ilgusi gandrīz septiņus mēnešus.

RS siltumenerģiju piegādā aptuveni 7500 ēkām.

Rence norādīja, ka siltumenerģijas tarifs rīdziniekiem ir galvenokārt atkarīgs no gāzes cenas - tā veido 83% no kopējām izmaksām. Tādējādi plānot iespējamo maksu par siltumu var, pamatojoties uz "Latvijas Gāzes" prognozētajām gāzes cenām.

Žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un biržas 2008.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" RS ar uzņēmuma vērtību 52,66 miljoni latu ierindojas 39.vietā, bet 2007.gada pētījumā RS ar uzņēmuma vērtību 40,89 miljoni latu ierindojās 55.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!