Rīgā pagaidām spēcīgais vējš nav radījis plūdus, tomēr ir vairākas apdraudētas vietas - pie Rīgas HES, Biķernieku ielā pie Piturgas upītes, kā arī Mangaļsalā, pastāstīja Rīgas domes izpilddirektora Māra Tralmaka preses sekretārs Dzintars Zaļūksnis.
Pašlaik gandrīz jau applūdināta Biķernieku iela, jo to šķērsojošo Piturgas upīti, iespējams, bebri aizsprostojuši ar savām "būvēm" un ūdens skalojas uz ielas. Brekšu mikrorajonam tas varētu sagādāt papildu neērtības, bet ne ārkārtas situāciju, sacīja Zaļūksnis. Tomēr situācija nevienā no šīm vietām neesot kritiska, un arī Daugavā ūdens līmenis esot tikai daži desmiti centimetru virs normas. Kritiskais līmenis ir 1,40 metri virs normas.

Ūdens līmenis paaugstinās arī pie Rīgas HES, jo vējš no jūras dzen ūdeni. Lai mazinātu ūdens līmeni, būtu jāpietur HES slūžas, bet tādā gadījumā ūdens līmenis var paaugstināties otrā HES pusē, skaidroja Zaļūksnis.

Arī Rīgas ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Juris Lakatiņš sacīja, ka pagaidām situācija nav dramatiska un neviens cilvēks nav evakuēts. Tomēr dienesta darbinieki esot "kaujas gatavībā", jo otrdienas vakarā sinoptiķi solījuši ūdens līmeņa celšanos, un tādā gadījumā apdraudētās vietas ir Bolderāja un Rīgas Ziemeļu rajons.

Ja ūdens līmenis celsies līdz 1,60 metriem pāri normai, tad vajadzētu evakuēt vairākus desmitus cilvēkus, kam glābēji esot gatavi, sacīja Lakatiņš. Sinoptiķi brīdināja, ka Latvijā naktī uz otrdienu gaidāmā spēcīgā vēja dēļ Rīgas ostā un līča dienvidos gaidāma strauja ūdens līmeņa paaugstināšanās.

Sinoptiķi prognozēja, ka laikā no plkst.5 līdz 10 ūdens līmenis līča dienvidos un Daugavā celsies vidēji par 100 līdz 130 centimetriem, bet no plkst.11 līdz 15 - par 140 līdz 160 centimetriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!