No nakamā gada 1.februāra Rīgas sabiedriskajā transportā vienreizējās braukšanas biļetes cena tiks palielināta līdz 20 santīmiem, bet mēneša biļešu cenas palielināsies par 10%. Tiks mainīta arī atlaižu sistēma.
Tā otrdien nolēma Rīgas dome. Pašlaik par vienreizējo braukšanas biļeti ir jāmaksā 18 santīmi.

Cenas tiek palielinātas, tādēļ ka Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmumi pēdējā laikā cieš būtiskus zaudējumus, jo ir palielinājušās degvielas cenas un ir arī jāiepērk jauni transporta līdzekļi, jo līdzšinējie ir ļoti veci.

Vienreizējās biļetes cenas palielinājums nav "nekas katastrofāls", bet "man liekas, ka līdzsvarotāks ir iepriekš sagatavotais lēmuma projekts, kas paredzēja sakārtot braukšanas kartīšu maksu, nepaaugstinot vienreizējo biļešu cenu", šādu Rīgas domes mēra Andra Bērziņa viedokli BNS pauda domes preses sekretāre Mairita Brice.

Satiksmes departaments aprēķinājis, ka, palielinot maksu par mēneša biļetēm un mainot atlaižu sistēmu, pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmumu budžeta deficītu varēs samazināt no pašreizējiem 8,5 miljoniem līdz 2,1 miljonam latu. Savukārt domes lēmums palielināt vienreizējo biļešu cenas papildus dos vēl aptuveni 1,5 miljonus latu gadā.

Jaunie noteikumi paredz, ka no februāra bez maksas Rīgas sabiedriskajā transportā varēs braukt pensionāri, kas vecāki par 80 gadiem, un daudzbērnu ģimeņu vecāki, ja tiem ir seši vai vairāk bērni, uzrādot speciālu braukšanas kartīti ar fotogrāfiju.

Savukārt jau no janvāra bez maksas varēs braukt bērni vecumā līdz sešiem gadiem, bērni bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni, visi pirmās un otrās grupas invalīdi, kā arī bērni invalīdi.

Noteikumi arī paredz, ka no nākamā gada februāra nestrādājošiem pensionāriem, kuru pensija nav lielāka par 60 latiem, Rīgas sabiedriskajā transportā biļete darbdienās no pulksten 10 līdz 15, kā arī brīvdienās un svētku dienās visu dienu maksās 10 santīmu. Ja šie pensionāri pirks mēneša braukšanas biļeti, tā būs ar 50% atlaidi.

Palētinātās biļetes varēs izmantot tikai Rīgas teritorijā dzīvojošie pensionāri un to pašvaldību pensionāri, kuras ar domi būs noslēgušas attiecīgu līgumu.

Līdz ar to konduktori tirgos divu veidu biļetes - par 10 un 20 santīmiem.

No 2000.gada februāra 50% atlaidi mēneša biļetēm saņems arī dienas nodaļu studenti augstskolās, trešās grupas redzes un dzirdes invalīdi, Černobiļas avārijas seku likvidētāji, kā arī viens no vecākiem ģimenēs, kurās ir trīs līdz pieci bērni.

Bet 75% atlaidi par braukšanu sabiedriskajā transportā varēs saņemt politiski represētās personas, kā arī skolēni.

Līdz šim ar 75% atlaidi varēja braukt gan skolēni, gan dienas nodaļu studenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!